Većina Amerikanaca misli da Tramp radi protiv njih 1Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Gotovo 41 odsto Amerikanaca žestoko se protivi predsedniku Donaldu Trampu, što je za šest odsto više nego prošle godine, pokazuje najnovije istraživanje Si-Bi-Es NJuz.

Beleži se pad u broju Trampovih „vernika“ tj. onih koji ga podržavaju na 18 odsto, u odnosu na 22 odsto koliko je bilo prošle godine u isto vreme. Gotovo 43 odsto građana slaže se da je stanje u zemlji sada znatno gore nego pre dolaska Trampa na mesto predsednika, dok se 44 odsto „stidi“ jer im je Tramp predsednik. Čak 67 odsto Amerikanaca osećaju se kao da „Tramp radi protiv njih“.

Dok je većina u anketi bila zabrinuta za pravac kojim se kreće zemlja, rasna pitanja su takođe bila vrlo alarmantna. Gotovo 60 odsto ispitanika veruje da su rasne podele znatno veće i vidljivije od kada je Tramp u Beloj kući. Trideset devet ispitanika opisalo je sebe kao demokrate, dok se 33 odsto izjasnilo kao republikanci u istraživanju koje je obavljeno od 10. do 12. januara, u trenutku kada je Tramp svojim vulgarnim komentarom o pojedinim zemljama odakle dolaze migranti u SAD podigao veliku prašinu.

Tramp se, pokazalo je ovo istraživanje, suočava sa najmanjom stopom podrške u odnosu na bilo kog prethodnika u modernoj istoriji, čak i prema svom najbližem „konkurentu“ Ronaldu Reganu za čak 14 odsto, pokazalo je istraživanje Galupa s kraja 2017.
Bela kuća često okrivljuje medije za ove loše statistike dok je sekretarka za štampu Sara Sanders kazala nedavno da je očekivala da će brojke biti znatno bolje kada ljudi „osete pozitivne efekte ekonomije koja je u procvatu“.

Hejgel: Predsednik neće da uči

Vašington – Predsednik Donald Tramp „namerno je podelio zemlju i svet“ tokom prve godine svog mandata, kazao je juče Čak Hejgel, nekadašnji sekretar za odbranu i bivši republikanski senator iz Nebraske. „Predsednik nanosi veliku štetu našoj zemlji na međunarodnom nivou“, kazao je Hejgel za američke medije. „On je sramota“, dodao je Hejgel reagujući na nedavne komentare Trampa na račun Haitija, Salvadora i nekih afričkih zemalja. Hejgel, koji je služio kao ministar odbrane u vreme Obame, takođe je kritikovao način na koji se Tramp ophodi prema stranim saveznicima. Trampova odluka da SAD izađu iz Transpacifičkog partnerstva, trgovinskog sporazuma, nanela je „značajnu štetu uticaju Amerike u Aziji“. Tramp ne zna kako se vlada i mora da „sluša i uči, a on radi upravo suprotno“, zaključio je Hejgel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari