Tramp ne odustaje od zida duž meksičke granice 1Foto: EPA-EFE Andrew Harrer POOL

Donald Tramp negirao je tvrdnje šefa osoblja Bele kuće Džona Kelija koji je privatno grupi demokratskih poslanika kazao da on nije bio „dobro informisan“ kada je tokom kampanje obećavao biračima da će podići zid duž meksičke granice.

Keli je navodno ubedio predsednika da to nije neophodno, piše NJujork tajms. Keli je, takođe, izrazio optimizam da će dvopartijski dogovor o imigracionoj politici biti postignut pred istek krajnjeg roka večeras u ponoć.

Tramp je u tvitu napisao da se njegovo mišljenje o izgradnji zida nije promenilo niti „evoluiralo“. „Zid je zid“, napisao je još Tramp.

Penzionisani general američke mornarice kome pojedini pripisuju zasluge da je uneo dozu discipline u inače haotičnu Trampovu Belu kuću tokom svojih šest meseci staža na mestu šefa osoblja, prethodno je pred Hispano kokusom u Kongresu kazao je da je savetovao predsednika o pitanju imigracija, te da je „mišljenje Trampa o tome znatno evoluiralo“, prenosi američki dnevnik.

Stručnjaci su ocenili ove komentare kao vrlo neuobičajene za jednog šefa osoblja budući da pobjjaju stavove predsednika, a u ovom slučaju centralnu poruku koja je definisala Trampovu kampanju 2016. Predsednik je nedavno počeo da „spušta loptu“ kada je reč o zidu na meksičkoj granici kada je grupi republikanskih i demokratskih poslanika u Beloj kući kazao da planirana građevina od 1200 kilometara neće biti neophodna jer delovi granice moraju biti prohodni. Ne bi li privukao veliku podršku birača, Tramp je često tokom kampanje znao reći da ima za cilj „izgradnju velikog, prelepog zida duž granice“.

Saopštavajući da je Tramp načinio grešku promovisanjem zida, te ističući sopstvenu zaslugu što ga je ubedio da odustane od planova Keli je, čini se, samo potvrdio glasine koje kolaju u Zapadnom krilu Bele kuće da je njegov posao da „podučava ponekad loše informisanog predsednika koji nikada pre nije obavljao javnu funkciju“, prenosi NJujork tajms.

Keli je ove izjave saopštio tokom sastanka sa članovima Hispano kokusa u Kongresu, grupe poznate kao Twos – dvojica demokrata i republikanaca iz Predstavničkog doma i Senata – koji rade u pravcu postizanja dogovora koji bi sprečio deportaciju takozvanih „sanjara“ tj. onih imigranata koji su još kao deca stupili na tlo SAD, a još nemaju dokumenta. Keli je izrazio uverenje da će nakon pregovora ostati na snazi Program iz Obaminog perioda – „Program odložene akcije za dolazak dece“. Tramp je dao Kongresu u septembru šeset meseci da se zameni taj program koji štiti 780.000 mladih ljudi.
„Ne sumnjam da će se postići dogovor, sve dok su muškarci i žene sa obe strane spremni na razgovor“, kazao je Keli u intervjuu za Foks njuz. Tramp je, međutim, kritikovao program, kao i demokrate. Keli je dodao da Trampova administracija zagovara svakako jaču graničnu bezbednost jer narko karteli i dalje vrlo uspešno prenose drogu preko meksičke granice.

Američki mediji prenose da jaz koji trenutno postoji između Kongresa i Bele kuće povodom pitanja imigranata preti da dovede do potpunog zastoja u radu federalnih vlasti. Ni republikanaci ni demokrate, međutim, ne žele da budu krivci za federalni zastoj koji ne bi ni jednima ni drugima išao u prilog pred novembraske izbore za Kongres. Republikanci imaju prednost jer kontrolišu oba doma, ali su vrlo podeljeni o ključnim pitanjima. Ako se drže zajedno, republikanci u Predstavničkom domu mogu doneti neku vrstu kratkoročnog rešenja bez ikakave podrške demokrata, prenosi Bi-Bi-Si.
Demokrate žele finansiranje zakona koji bi podrazumevao zaštitu za oko 700.000 migranata bez dokumenata koji su došli u SAD kad su bili deca. Dvopartijski razgovori o imigracionoj politici zvučali su obećavajuće sve dok predsednik Tramp nije prošle nedelje tokom razgovora sa poslanicima pojedine države iz kojih dolaze imigranti nazvao neprimerenim izrazom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari