Tramp doneo neizvesnost i nered u svetu 1Foto: Fonet/Zoran Mrdja

– Predsednik Tramp predstavlja značajan otklon od svih predsednika koji su u savremeno doba vladali Amerikom, zbog toga što on dovodi u pitanje neke od osnovnih stvari u spoljnoj politici SAD, poput saveza, svetskog trgovinskog režima, sporazuma o klimi i migrantskog pitanja.

Ovo je ocena jednog od najuticajnijih stručnjaka za spoljnu politiku u svetu Ričard Has, na večerašnjoj promociji njegove nove knjige „Svet u neredu“, koju je organizovao Centar za međunarodne odnose i održivi razvoj.. Dijalog sa Hasom vodio je Vuk Jeremić osnivač CIRSD-a.

Has, koji je u Beloj kući radio za četiri američka predsednika počevši od Kartera, smatra da je Donald Tramp uveo jedan stepen neizvesnosti u američku spoljnu politiku, koja doprinosi neredu u svetu. On ocenjuje da zbog toga na početku 2018. živimo u svetu koji je mnogo neizvesniji, te u kome ima mnogo više remetilačkih elemenata nego u vreme nakon okončanja Hladnog rata.

Na pitanje da li tvitovi aktuelnog američkog predsednika predstavljaju zvanično stanovište Sjedinjenih država, Has je odgovorio potvrdno, uz opasku da je to poslednica „diplomatije u doba Tvitera“.

– Prema mom iskustvu iz Bele kuće, pre nego što predsednik Amerike izgovori nešto, tome predstoji mnogo pripreme, mnogo onih koji rade na njegovim govorima i proveravaju nacrte. Svi predsednici sa kojima sam radio su se pažljivo pripremali za konferencije za štampu, čak smo imali i njihove probe, jer je postojalo shvatanje da svaka reč predsednika ima ogromnu težinu. Međutim, predsednik Tramp se danas očigledno ne konsultuje sa dvadeset savetnika da li je dobra ideja da nešto napiše na Tviteru – rekao je Has.

Prema njegovom mišljenju, jedan od ključnih prioriteta sadašnjeg američkog rukovodstva trebao bi da bude da se Amerika iznutra dovede u red jer, prema Hasovom viđenju, ekonomija SAD raste, ali njeni građani imaju malo koristi od toga.

Has smatra da je spoljno – politički izazov rešenje problema sa Sevenom Korejom, uz upozorenje da Amerika ima godinu, godinu i po dana do trenutka kada će pomenuta zemlja razviti raketu koja može dobaciti do nekog grada u SAD. On ne veruje da će politički i privredni pritisak uticati na Severnu Koreju da odustane od nuklearnog oružja, jer smatra da je stav rukovodstva Koreje da im je to oružje neophodno kako bi opstali.

Ekonomija SAD raste, ali građani od toga nemaju koristi: Sa sinoćne promocije

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari