Američka vlada u finansijskoj blokadi 1

Delimično zatvaranje američkih federalnih službi stupilo je na snagu nakon neuspelog pokušaja da republikanci i demokate u Senatu postignu kompromis o budžetu.

Predstavnički dom Kongresa izglasao je zakon kojim se produžava finansiranje budžeta do 16. februara, ali ga Senat nije potvrdio uprkos intenzivnim pregovorima republikanaca i demokrata i intervencijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Pošto oba doma američkog Kongresa do ponoći nisu postigla dogovor o usvajanju predloga za nastavak finansiranja federalne vlade u Vašingtonu, došlo je do finansijske blokade, prenose agencije.

Zatvaranje nekih saveznih agencija stupilo je snagu u ponoć, ali nije moguće predvideti koliko će trajati.

Blokadom vlade se, međutim, neće obustaviti finansiranje svake agencije, programa i usluge koju finansira federalna vlada, dok će zaposleni u agencijama i ministarstvima koja se ne smatraju ključnim, prestati da rade sve dok Kongres ne bude u stanju da usvoji zakon o federalnom budžetu.

Pojava finansijske blokade je neuobičajena ali se događala i u prošlosti. Od 1981. bilo je 12 takvih slučajeva, a blokada je varirala po dužini trajanja.

Najduže je trajala u vreme mandata Bila Klintona – 21 dan, od decembra 1995. do januara 1996.

Poslednji put se blokada dogodila 2013. za vreme predsednika Baraka Obame.

Uoči odlučujućeg glasanja u Senatu o Zakon o privremenom finansiranju vlade, za koji je bilo potrebno 60 glasova, Tramp je na Tviteru napisao da „stvari izgledaju loše“.

Zatvaranja saveznih uprava događa se na prvu godišnjicu mandata Donalda Trampa, a dve strane u Kongresu za nastalu situaciju krive jedna drugu.

Demokrate uslovljavaju glasanje dogovora o zaštiti od deportacije 700.000 mladih imigrnata koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima. On traži da budući dogovor o imigraciji uključi novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Tramp je i u petak uputio kritiku demokratama u Senatu rekavši da „oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice“.

„Zakon o privremenom finansiranju vlade odobren je u Predstavničkom domu. Sad su potrebni glasovi demokrata da bude odobren u Senatu, ali oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice“, napisao je Tramp na Tviteru.

Bela kuća je nakon toga optužila demokrate u Kongresu da Amerikance uzimaju za taoce posle neuspelih pregovora o budžetu i delimičnog zatvaranja federalne vlade.

Oglasio se i američki potpredsednik Majk Pens koji je takođe okrivio demokrate za neuspeh Kongresa.

Pens je informisan o blokadi tokom svog puta prema zemljama Bliskog istoka, prenosi AP.

„Naša admnistracija učiniće sve da pruži podršku hrabrim muškarcima i ženama u uniformi koji stoje na braniku slobode, ali oni od danas za to neće primati platu, zahvaljujući finansijskoj blokadi vlade koja je u potpunosti mogla da se izbegne“, saopštio je Pens.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari