Turski vazdušni napadi na Siriju 1Foto: printskreen

U turskim vazdušnim napadima u Siriji pogođeno je 108 kurdskih meta.

Turska novinska agencija Dogan objavila je večeras snimke na kojima se vidi kako nekoliko vojnih kamiona sa tenkovima i drugim oklopnim vozilima prelazi granični prelaz u regionu pod turskom kontorlom uoči najavljene moguće kopnene ofanzive na kudrsku enklavu Afrin u Siriji.

Pogođen i aerodrom koji koristi SAD za snabdevanje Kurda oružjem. Rusi povukli svoje trupe iz Afrina. Zvaničnici pozivaju na uzdržanost. Moguća kopnena intervencija.

Turska vojska nije precizirala da li su se sve mete nalazile u provinciji Afrin u Siriji, gde se nalazi glavni deo kurdskih paravojnih formacija u Siriji, prenosi Rojters.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3VZpOhHnD0I]

Turska vojska saopštila je ranije danas da su danas i u petak izvršeni napadi na pozicije Kurda u sirijskom regionu Afrin, a ta vojna operacija je nazvana „Maslinova grančica“.

Prethodno su ekstremisti pucali na pozicije turske vojske, prenosi Rojters.

Turski premijer Binali Jildirim je danas najavio da će turske kopnene snage sprovesti u nedelju „neophodne aktivnosti“, zavisno od razvoja situacije u provinciji Afrin u Siriji.

On se obratio novinarima nekoliko sati nakon vazdušnog napada na kurdske paravojne formacije u Siriji, koje podržavaju SAD, prenosi Rojters.

Sirijska vlada osudila je turske vazdušne napade na sirijski region Afrin, istakavši da Ankara nije obavestila Damask o toj vojnoj operaciji.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio da je takvo obaveštenje dato i da je sve urađeno u skladu sa međunarodnim pravom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari