Odbijen novi zahtev za hapšenje Pućdemona 1Foto: EPA-EFE/MARTA PEREZ

Španski vrhovni sud je odbio zahtev tužilaca da se ponovo aktivira međunarodni nalog za hapšenje Karlesa Pućdemona, smenjenog katalonskog predsednika koji je otišao iz Belgije u Dansku.

On je boravio u Briselu u protekla tri meseca, pošto je katalonski parlament unilateralno proglasio nezavisnost regiona. Pućdemon, koji je pobegao u Brisel krajem oktobra pošto ga je s funkcije smenila Vlada u Madridu, suočava se s potencijalnim optužbama za pobunu, pozivanje na građansku neposlušnost i zloupotrebu javnih fondova u okviru svoje inicijative za otcepljenje regiona od Španije. On će biti svakako uhapšen onog trenutka kada kroči na tlo Španije – piše Gardijan.

Bivši katalonski lider je danas ujutru otišao u Kopenhagen da bi učestvovao na konferenciji o Kataloniji. Španski tužioci su upozorili da će tražiti ponovnu aktivaciju međunarodnog naloga za hapšenje koji je sudija odbacio u decembru zbog neslaganja između belgijskog i španskog zakona, što bi ograničilo optužbe pod kojima bi Pućdemon mogao da bude izručen i samim tim osuđen po povratku u zemlju. Pućdemon pokušava da se vrati u zemlju kao katalonski predsednik posle tamošnjih vanrednih izbora koji su održani u decembru, a na kojima su partije koje se zalažu za nezavisnost regiona zadržale većinu u regionalnom parlamentu. On se nada da će polagati zakletvu preko video linka ili tako što će jedan od njegovih poslanika pročitati njegov govor kada regionalni parlament krajem januara počne debatu o izboru svog novog lidera.

Međutim, španski premijer Marijano Rahoj je rekao da Pućdemon mora lično da prisustvuje debatama o imenovanju novog lidera. „Apsurdno je da neko može da ima pretenzije da se kandiduje za šefa regionalne vlade dok je u Briselu i beži od pravde. Ovo više nije samo pravosudni i politički problem. Ovo je problem čisto zdravog razuma“, rekao je Rahoj.

Španska vlada je preuzela kontrolu nad Katalonijom 27. oktobra pošto je Pućdemonova vlada održala nezakonit referendum, a katalonski parlament jednostrano proglasio nezavisnost, zbog čega je u Španiji nastupila najgora politička kriza od kada je ponovo uspostavljena demokratija pre četiri decenije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari