CNN turistima: U 2018. izbegavajte Dubrovnik 1Foto: Wikipedia

Američki CNN objavio je spisak 12 turističkih destinacija koje bi ove godine trebalo izbegavati, a među njima je i Dubrovnik, piše Radio Slobodna Evropa

Iako je Dubrovnik godinama jedna od omiljenih destinacija američkih turista, CNN je ovaj hrvatski turistički biser označio kao lokaciju koju bi turisti u 2018. trebalo da izbegavaju.

Dubrovnik je završio na visokom trećem mestu CNN-ovih 12 destinacija kojih bi turisti trebalo da se klone ove godine, nakon Isle of Skye u Škotskoj i Barselone u Španiji.

UNESCO preti da će zbog ekstremno velikog broja turista Dubrovniku oduzeti status svetske baštine, navodi CNN i podseća da su zbog toga vlasti u Dubrovniku odlučile da preduzmu „drastične mere“ kako bi se smanjio broj turista koji posećuju taj grad.

U Dubrovniku su tako odlučili, podseća CNN, na 4.000 ograničiti broj turista koji smeju da se popnu na čuvene gradske zidine u jednom danu, odnosno broj onih koji mogu da udju u staro gradsko jezgro. U avgustu 2016. ta brojka je u jednom danu dosegla neverovatnih 10.388 ljudi, pri čemu je velik broj ljudi privukla činjenica da se upravo u Dubrovniku snimala izuzetno popularna serija Igra prestolja, ističe CNN.

Gradonačelnik Dubrovnika odlučio je ograničiti i broj kruzera koji ulaze u drevnu gradsku luku, navodi CNN, pa podseća da je 2016. s kruzera u grad došlo 800.000 ljudi, od čega je većina u gradu ostala tek tri sata.

Ostale destinacije koje bi, prema analizi CNN-a trebalo izbegavati su:  Barselona, Venecija, grčko ostrvo Santorini, himalajska kraljevina Butan, čuveni Tadž Mahal u Indiji, Mont Everest, Maču Piču u Peruu, Galapagosi Antarktik, prenosi Radio Slobodna Europa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari