Haićani se rugali Trampu 1Foto: EPA-EFE/JEAN MARC HERVE ABELARD

Haićani su rešili da se osvete Donaldu Trampu – dve hiljade ljudi juče je širom glavnog grada ove ostrvske zemlje protestovalo zbog komentara američkog lidera koji je njihovu zemlju nazvao „septičkom jamom“ kada je nedavno govorio o imigrantima.

Iako je kasnije negirao da je rekao nešto slično demanti nisu uspeli da umire bes i žestoke kritike na globalnom nivou. „Tramp je vulgarni rasista, glupak“, kaže Marvel Džozep, držeći u rukama zastavu ove male ostrvske zemlje, prenosi Rojters. „Nismo besni na američki narod jer znamo da većina ne odobrava Trampovo ponašanje u Beloj kući“.

Demonstranti su držali postere Trampa na kojima je umesto usana nacrtan anus, kao i druge uvredljive karikature predsednika SAD. Najuticajnije na protestu bile su opozicione grupe – kritičari predsednika Jovenela Moisea, koga optužuju da nije dovoljno osudio Trampa zbog njegovih komentara. „Jovenel Moise bi trebalo da podnese ostavku jer je i on razlog zašto Tramp veruje da mu je dopušteno da tako govori o našoj zemlji“, kazala je Stefani Kembri, pristalica opozicione partije.

Vlada ove ostrvske zemlje osudila je Trampa zbog njegovih neprimerenih komentara, a to je učinio i ambasador Haitija u Vašingtonu. Jučerašnje demonstracije trebalo je da se završe ispred zgrade američke ambasade ali su učesnici u toj nameri sprečeni kako bi se izbegli eventualni sukobi, saopštili su zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari