Tramp: "Amerika prvo" ne znači "Amerika sama" 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Danas sam ovde kako bih poslao poruku da je Amerika otvorena za poslovanje i da nikada nije bilo bolje vreme za ulaganje u SAD, poručio je američki predsednik Donald Tramp u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Tramp je u prepunoj kongresnoj dvorani u Davosu, pred okupljenim šefovima država i globalnim poslovnim liderima koji su čekali i po sat vremena da uđu u salu pred njegov govor, preneo poznatu poruku koja je do sada obeležila njegovo predsedništvo: Amerika prvo. Projekat koji međunarodna zajednica uglavnom tumači kao protekcionistički i antiglobalistički, do danas je doveo do povlačenja SAD-a iz Transpacifičkog partnerstva u trgovini, do uvođenja carina na uvoz razne robe u SAD i najava o reviziji severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

U prvim analizama govora američkog predsednika ocenjuje se da je publika u Davosu očekivala pomirljiviju notu od Trampa, ali da je iz sale izašla bledih utisaka, budući da je prvi čovek SAD samo ponovio sve ono što odavno govori.

Tramp se deklarativno založio za slobodnu trgovinu, ali rekavši da neće tolerisati „nepoštene ekonomske prakse“. On je iskoristio priliku da svetske kompanije pozove da ulažu u SAD i da će ukinuti nepotrebnu regulativu.

„Ako je Amerika na prvom mestu to ne znači da je Amerika sama, jer ako raste američka ekonomija raste i svetska privreda. Podržavamo slobodnu trgovinu, ali ona mora biti poštena i recipročna“, rekao je Tramp.

U obraćanju novinarima Tramp je ponovio svoje ocene o lažnim vestima koje mediji navodno plasiraju, zbog čega je, kako prenose izveštači iz Davosa, izviždan, dok su reakciju publike u Beloj kući okarakterisali kao „smeh“.

Tramp je iskoristio priliku da podseti da su od njegovog dolaska na vlast američka tržišta doživela rast od 50 odsto, ocenivši da bi u slučaju da je pobedio „kandidat Demokrat“ (Hilari Klinton), tržišta pala za 50 odsto.

Odmah nakon govora, Tramp je helikopterom prebačen u Cirih, odakle se vratio u Vašington.

Lagard: Tri rizika za svet u 2018.

Dok je jučerašnji dan u potpunosti obeležio dolazak američkog predsednika, u zapećku su ostali drugi događaji. Među najvažnijima je bio panel na kojem je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila na opasnosti koje prete svetskoj ekonomiji, uprkos činjenici da je Fond povećao svoju prognozu globalnog rasta na 3,9 odsto. Ona je ocenila da se svet trenutno nalazi u odličnoj poziciji, sa 120 zemalja za koje se očekuje snažan rast ove godine, ali da rizici i dalje postoje. Među njima, Lagardova je istakla finansijsku ranjivost koja može da proistekne iz snižavanja poreza u Sjedinjenim Državama, što će na kratak rok ipak imati pozitivan rezultat, zatim rastuću nejednakost u mnogim državama (što je i bila jedna od centralnih tema ovogodišnjeg Davosa) i nedostatak međunarodne saradnje te geopolitičke rizike koji zbog toga mogu da nastanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari