Erdogan: Operacije u Siriji proširiće se do Iraka 1Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je obećao da će „počistiti“ militante duž cele granice sa Sirijom, rekavši da će Ankara proširiti svoje tekuće vojne operacije na severozapadu Sirije ka istoku sve do granice sa Irakom.

Turska ofanziva u sirijskom Afrinu protiv kurdske milicije YPG, koju Turska smatra za bezbednosnu pretnju, otvorila je novi front u sirijskom građanskom ratu i donela dodatnu napetost u odnosima sa Vašingtonom.

Od kako je počela ova operacija, koju je Ankara nazvala „Maslinova grančica“, Erdogan je najavljivao da će turske snage nastaviti ka istoku prema sirijskom gradu Manbidž, što bi moglo da dovede do sukoba sa američkim vojnicima koji su tamo raspoređeni.

„Operacija ‘Maslinova grančica’ će se nastaviti dok ne ostvari svoje ciljeve. Oslobodićemo Manbidž od terorista i naša borba će se nastaviti sve dok ne ostane ni jedan terorista na području do granice sa Irakom“, rekao je Erdogan. Kako prenose agencije, bilo kakva akcija turskih snaga prema Manbidžu, delu teritorije koju drže Kurdi na oko 100 kilometara istočno od Afrina, bi mogla da ugrozi američke vojnike na severoistoku Sirije.

Turska je u četvrtak od Sjedinjenih Država zatražila da obustave svoju podršku borcima YPG, jer u suprotnom rizikuju da će doći do sukoba sa turskim snagama. Ankara smatra da je YPG produžena ruka odmetnute Kurdistanske radničke partije (PKK), koja je predvodila tri decenije dugu pobunu u Turskoj. Vašington na YPG gleda kao na efikasnog partnera u borbi protiv Islamske države u Siriji, što je suprotno stavu Turske.

Turska je saopštila da su SAD predložile formiranje 30 kilometara duge „bezbednosne zone“ duž granice sa Sirijom, ali ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kaže da je neophodno da se najpre obnovi poverenje u odnosima između dve zemlje. „Ili ćemo voditi bitku protiv terorizma zajedno sa SAD, ili ćemo to uraditi zajednički ili ćemo se mi pobrinuti sami za sebe“, rekao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari