Tramp: Uvek postoji šansa da se SAD vrate sporazumu iz Pariza 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Predsednik SAD Donald Tramp je rekao danas da je voljan da potpiše sporazum o klimatskim promenama iz Pariza, ali samo pod uslovom ako dokument pretrpi velike promene.

Tramp se suočio sa osudom na međunarodnoj sceni kada je u junu prošle godine objavio da se Sjedinjene Države povlače iz sporazuma o klimatskim promenama iz Pariza uz obrazloženje da je to „loš sporazum“ za ekonomiju SAD.

Iako američki predsednik i dalje žestoko kritikuje istorijski sporazum, koji je potpisao njegov prethodnik Barak Obama, on je rekao da bi bio spreman da ga potpiše ako se u dokument unesu značajne promene. „Pariski sporazum bi za nas bio katastrofa. Ako postignu dobar sporazum, uvek postoji šansa da mu se vratimo“, rekao je Tramp u intervjuu, koji je juče emitovan u Ujedinjenom Kraljevstvu. On je dodao da je aktuelni sporazum „užasan i nefer“ za SAD.

Istorijski sporazum je postiglo 197 država-članica nakon intenzivnih pregovora u Parizu, gde su se sve zemlje dobrovoljno obavezale na smanjenje emisija štetnih gasova do 2030. „Ako bi neko rekao vratite se pariskom sporazumu, to bi morao da bude potpuno drugačiji sporazum jer je ovaj koji imamo užasan. Da li bih mu se vratio? Da, vratio bih se, voleo bih to. Kao što znate, dopada mi se Emanuel Makron“, rekao je Tramp u intervjuu, preneo je Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari