Litvanci bez mobilnog na ulici 1Foto: Pixabay/janeb13

Pešaci u Litvaniji koji zavise od telefonskih razgovra moraju ubuduće da povedu računa da li će sa mobilnim u ruci zakoračiti na ulicu jer ih, posle danas usvojene uredbe, očekuju kazne kojima ova baltička zemlja pokušava da spreči nesreće u saobraćaju.

Zabrana će, kako prenosi AFP, početi da važi od sledećeg meseca, a predviđena kazna za razgovor mobilnim telefonom na ulici je 40 evra.

„Pešaci neće smeti da koriste mobilni telefon pre nego što zakorače da pređu ulicu ili dok je prelaze“, rekao je ministar saobraćaja Rokas Masiulis na sastanku litvanske vlade.

Agencija AFP podseća da je slična mera prošle godine uvedena i u Honoluluu, iako je uprava glavnog grada američke države Havaji zabranila samo gledanje mobilnog uređaja tokom prelazaka ulice, ali ne i telefonske razgovore.

Prošle godine u Litvaniji je nastradalo 68 pešaka koje su na ulici usmrtili autombili ili motori.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, po smrtnosti pešaka među zemljama članicama EU litavnaija je na trećem mestu, posle Rumunije i Letonije, navodi AFP.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Litvanci bez mobilnog na ulici”

  1. Kakva je ovo vest, nije ni pomenuto da je i u Srbiji ovo od 2009. te zabranjeno.

  2. Opasnije po bezbednost je upaljena cigareta u toku vožnje automobila. Tu je jedna ruka zauzeta, slučajno padne žar na patosnicu, dim ometa vozača, smeta ostalima u kolima; ako se pri tom javi na mobilni nesreća je blizu, osim ako upaljenu cigaretu baci kroz prozor i zapali žitna polja i napravi šumski požar koji ni ruski avioni ne mogu da ugase. neka vlast o tome razmisli.

    • Nije opasnije, jer cigreta kod iskusnog pusaca ne remeti koncentraciju i paznju, dok mobilni telefon i razgovor dokazano remeti i paznju i koncentraciju i brzinu reagovanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.