SZO: Polovina škola na svetu nema pitku vodu 1Foto: EPA/KIM LUDBROOK

Gotovo 900 miliona dece bori se s nedostatkom osnovnih higijenskih uslova tokom svog obrazovanja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Gotovo polovina škola na svetu nema pitku vodu, toalete i umivaonike za pranje ruku, stavljajući tako milione dece u opasnost od raznih bolesti, saopštili su stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Blizu 900 miliona dece bori se s nedostatkom osnovnih higijenskih uslova tokom svog obrazovanja, stavljajući tako svoje zdravlje u opasnost.

„Ne možete imati kvalitetno okruženje za učenje bez tih osnova“, kazao je dr. Rick Johnston iz Svetske zdravstvene organizacije, glavni istraživač na projektu, dodavši kako nedostatak čiste vode i  sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt. No, mnoga su deca prisiljena rizikovati zdravlje kako bi prisustvovala nastavi, prema izveštaju koje je zajednički izradio UNICEF i WHO, prvo koje se posebno bavi školama.

Gotovo trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom, koja utiče na gotovo 570 miliona dece. Gotovo 20 posto škola uopšte nije imalo pitku vodu.

Nešto više od trećine škola nije imalo odgovarajuće sanitarne čvorove, a jedna od pet osnovnih škola i jedna od osam srednjih škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Gotovo polovina nije imala odgovarajuće uslove za pranje ruku, koji su neophodni za pomaganje u sprečavanju širenja infekcija i bolesti. Najgora je situacija u Subsaharskoj Africi, Istočnoj i Jugoistočnoj Aziji.

„Ovi podaci su šokantni. Posledice su vrlo široke u smislu dečjeg pristupa obrazovanju i opštem zdravlju,“ dodao je izvršni direktor humanitarne organizacije WaterAid Tim Wainwright.

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

„S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge“, rekao je Johnston.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.