Ana Đurić Konstrakta: Ima nešto i u duhu 1foto Screenshot RTS

Falio je još samo Mladen Delić pa da uzvikne: „Ljudi moji, je li ovo moguće? Ludnica, šta je ovo?“ Jer upravo je tako većini izgledao trijumf Ane Đurić, alias Konstrakte, na takmičenju za pesmu Evrovizije s numerom „In corpore sano“.

Tako su reagovali i oni koji su za Konstraktu navijali, tako i oni koji su bili sablažnjeni njenim pominjanjem jetre, slezine i ostalih vitalnih organa, polažući iskrene nade da će ipak pobediti neko s numerom „zdravijeg“ formata i nastupa.

Neka vesela melodija ili poštena balada, spektakularni nastup s gomilom plesača i komplikovanom koreografijom, a ne da „luduje“, sedi, pere ruke na sceni i koncentrisanim pogledom u kameru peva o zdravlju, telu i tajni negovane kose Megan Markl.

Uz to i reference na opus Marine Abramović s „umetnica mora biti zdrava“ i nastupom koji podseća na neki njen performans.

O čemu se ovde radi manje je važno, pogotovo kad je reč o pesmi koja ili uspe da vas obuzme ili ne. A što se tiče numere „In corpore sano“, ona je znakovita već u naslovu, skraćenoj verziji čuvene latinske i kasnije od fašista zloupotrebljene poslovice „Mens sana in corpore sano“, to jest,

„U zdravom telu zdrav duh“. Biće da u ovoj pesmi ima nečeg i da ma koliko nam sve ovo zajedno delovalo čudno – peva o nečemu što nam je važno, poznato i što nas uznemirava.

Sama Konstrakta je izjavila da pesma ima više slojeva i da svako može da izabere šta će da čuje. „Razmišljajmo“, poručila je. To što peva da „nema knjižicu“ ne mora da znači da je jedina poruka ove pesme isključivo vezana za to što umetnici i mnogi drugi nemaju zdravstveno osiguranje, mada bi bilo važno da se ovaj problem reši.

Opsednutost zdravljem pogotovo je ovde zanimljiva kategorija budući da nas stalno plaše da ćemo se razboleti ako ne kupimo sve neophodne preparate, ako ne odemo u neku od privatnih klinika koje se neprestano reklamiraju iako je u uređenijim zemljama to zabranjeno.

Jedino nema uputstva s kojim novcem sve to da pokrijemo i, ako ga nemamo, kako u svemu tome zdrav razum da sačuvamo. Konstrakta je možda htela da nam poruči da nije sve u telu, da ima nešto i u duhu.

Jedna od reakcija na njen Jutjub snimak je bila „posle ovoga, odmah na sistematski“, dok je, moglo bi se reći, najviše njih njen trijumf doživeo kao da je na izborima pobedila opozicija iako nije poznato Konstraktino političko opredeljenje.

Razmišljajmo i tome što bi rekla Konstrakta – na takmičenju za pesmu Evrovizije – totalna opozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari