Site name

Predstavljen Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Srednja škola besplatna i za vanredne đake

Obavezan pripremni predškolski program u godini pred polazak u školu ubuduće bi umesto šest, trebalo da traje devet meseci. Srednje obrazovanje bi osim za redovne, bilo besplatno i za vanredne učenike, a od školske 2010-2011. predviđeno je uvođenje finansiranje po učeniku, kroz pilot projekat.

Piše: V. A.

Beograd 12. jun 2009. 20:04

Ovo su neke od predloženih izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje je juče predstavila državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Tinde Kovač-Cerović.

Kako je istakla, u nacrtu tog zakona izmenjeno je oko 30 odsto članova, koji bi trebalo da omoguće jednakopravnost, kvalitetniji i efikasniji obrazovni sistem. U nacrtu je predviđeno i osnivanje saveta i zavoda za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u cilju podizanja obrazovnog nivoa stanovništva, povećanja zapošljivosti i povezivanja sa tržištem rada. Osim dostupnosti u novi zakon se uvodi jednakopravnost, zatim antidiskriminacija, individualizovan obrazovni pristup i različite strategije nastave.

Ministar prosvete Žarko Obradović je istakao da su nova zakonska rešenja proistekla iz potrebe da se primene evropski standardi, ali i da se otklone problemi identifikovani u domaćoj obrazovnoj praksi.

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.