Site name

NAŠA PRIČA - Libija u zemljama bivše SFR Jugoslavije traži veliki broj radnika zdravstvene struke

Zaposlenje za 10.000 lekara i medicinskih sestara

* Plata oko 500 evra za medicinsko osoblje srednjeg i višeg obrazovanja, za lekare 900 evra * Neophodno i lekarsko uverenje testiranja na HIV, hepatitis A, B i C

Ministarstvo zdravlja Libije zainteresovano je za zapošljavanje 10.000 medicinskog kadra iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske u privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama u Libiji.

Piše: J. D. Tomašević

Beograd 30. jul 2009. 20:26

Na posao za 20 dana od potpisivanja ugovora: Medicinari na simpozijumu

U potrazi za lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima za rad u njihovoj zemlji, predstavnici libijskog ministarstva zdravlja, zajedno sa agencijama za posredovanje u zapošljavanju „Galiano Sg“ i „Dino kompani“, svakodnevno obavljaju intervjue sa kandidatima u Beogradu. Razgovori i testiranja prve grupe biće završeni do utorka, ali će izvesno biti nastavljeni i narednih meseci.

Slobodan Stefanović iz beogradske agencije „Galiano Sg“, objašnjava da su potrebe Libije za medicinskim osobljem ogromne, naročito za novu kliniku u Bengaziju, koja treba da bude otvorena početkom oktobra. U sarajevskom „Dnevnom avazu“ pre par meseci objavljen je konkurs za prijem u radni odnos 10.000 medicinara sa ovih prostora.

Potencijalnim kandidatima nudi se posao u nekoj od bolnica za platu od oko 500 evra mesečno (start) za medicinsko osoblje srednjeg i višeg obrazovanja, i od 900 za lekare bez staža. Reč je o minimalnim iznosima, a plata se određuje za svakog kandidata ponaosob, zavisno od kvalifikacija, oblasti medicine, godina iskustva i funkcije (zarada se uvećava za 10-15 odsto ako preuzme poslove rukovođenja sektorom, odeljenjem, jedinicom).

Prema rečima Stefanovića, posle intervjua, kandidati dobijaju ugovor na engleskom jeziku koji nose kući da razmisle i konsultuju se sa porodicom. Potom donose odluku i dolaze da potpišu ugovor. Sledi dobijanje vize, radne dozvole, prevod i overa dokumenata na arapski jezik. Neophodno je i lekarsko uverenje testiranja na HIV, hepatitis A, B i C - a te poslove odrađuje Agencija za posredovanje i zapošljavanje. Ugovori se dodatno overavaju u Ambasadi Libije, što medicinarima pruža garanciju da će biti ispoštovan. Po jedan primerak dokumenta dobijaju agencija, klijent, ministarstvo zdravlja i bolnica u koju se medicinar raspoređuje.

Prema obrazovnoj strukturi, Libijci traže 70 odsto srednjeg i višeg medicinskog kadra, i 30 odsto lekara (najviše radiologa, specijalista internističkih grana i hirurga). Poželjno je da kandidati znaju engleski i arapski jezik, a oni mogu da se i dodatno angažuju na drugim poslovima i tako zarade više novca.

Prednost, kaže Stefanović, imaju porodični ljudi, a ugovorom se preciziraju i ostali uslovi - od obezbeđenog stana (ili nadoknade), lečenja i lekova, kao i školovanja dece na teret države, avionskog prevoza, do mesec dana odmora godišnje i trinaeste plate. Ukoliko medicinske sestre imaju supružnike građevinske struke i za njih se obezbeđuje posao.

Starosna granica za lekare ne postoji. Uslov za medicinske sestre je 50, a za tehničare 55 godina. Ipak, svaki slučaj razmatra se i rešava pojedinačno, u konsultaciji sa predstavnicima libijskog ministarstva. Od potpisivanja ugovora do polaska u Libiju potrebno je 15 do 20 dana zbog procedure prevođenja dokumenata na arapski jezik.

Dino kompani bez dozvole

Beograd - Ministarstvo ekonomije Srbije saopštilo je juče da u Srbiji nije registrovana agencija za zapošljavanje Dino kompani, što znači da ne može da se bavi posredovanjem kod zapošljavanja.

„Posredovanja kod zapošljavanja u inostranstvu mogu obavljati isključivo Nacionalna služba za zapošljavanje i agencije za zapošljavanje registrovane za te poslove, na osnovu prijave potrebe poslodavca za zapošljavanjem u inostranstvu“, navodi se u saopštenju. R. D.

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.