Abazović spreman na razgovore o Otvorenom Balkanu? 1Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA ČUPIĆ/MO

“Aktuelna izjava Dritana Abazovića, potpredsednika Vlade Crne Gore, o spremnosti da dođe u posetu Srbiji, uz njegove nedavne komentare o poziciji Crne Gore u Otvorenom Balkanu, ukazuje da bi vlast u Podgorici mogla da promeni stav prema ovoj regionalnoj incijativi i uđe u pregovore za priključenje Otvorenom Balkanu” koji trenutno čine Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Ovako Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenjuje navode Abazovića u intervjuu za list Nova gde je, između ostalog odgovarao na pitanje o tome što još uvek nije dobio poziv da poseti Srbiju.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova CG Dritan Abazović, u tom intervjuu naveo je da bi se odazvao pozivu Beograda za zvaničnu posetu, ali da takav poziv još uvek nije dobio. Abazović je ocenio i da je poseta premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića Srbiji početkom novembra ove godine dobro prošla.

Komentarišući kakvu je poruku na ovaj način Abazović poslao vlastima u Beogradu, Dušan Janjić podseća i da je potpredsednik Vlade CG pre dve nedelje rekao da je Crnoj Gori mesto u Otvorenom Balkanu, te smatra da i njegova najnovija izjava vodi u tom pravcu.

– Očigledno je to jedan od rezultata Krivokapićeve posete Srbiji koji je i sam učestvovao na večeri povodom Otvorenog Balkana tokom boravka u Beogradu. Uz raspravu u Vladi i saglasnost Vlade Crne Gore da ta zemlja uđe u Otvoreni Balkan, verujem da sve vodi ka tome – navodi Janjić.

Abazović je, kao potpredsednik Vlade CG zadužen i za komunikaciju sa EU i evroatlantske integracije, zbog čega Janjić ukazuje da bi upravo on mogao biti predstavnik Crne Gore u incijativi OB.

– Pretpostavljam da je dogovorno Abazović određen kao čovek koji bi prisustvovao tim sastancima a ova izjava o poseti Srbiji je priprema terena za tako nešto. Mislim da je dobra incijativa da baš Abazović, i kao ličnost i kao predstavnik stranke URA koja je bliska evropskoj stranci Zelenih, bude u pregovorima za Otvoreni Balkan. To može da bude koristan kontakt i Srbiji i Otvorenom Balkanu prema Zelenima Nemačke koji su bili, i još uvek jesu, dosta skeptični prema Vučiću, a i prema celoj inicijativi zato što je Vučić predstavlja – objasnio je Janjić.

On dodaje da očekuje da će Beograd odgovoriti tako što će uskoro pozvati Abazovića u posetu jer je to od značaja za čitav region, te da ovo nije pitanje ličnosti i lidera a da razlike među njima moraju biti ostavljene po strani.

– Incijativa OB je važnija i od samog Vučića, iako je on taj koji je naglasnije promoviše, ali ovde se dobija mogućnost da se na elegantan način izađe iz blokade širenja saradnje u okviru Otvorenog Balkana – naveo je Janjić.

Blokada daljeg ukrupnjavanja OB posledica je toga što ulazak u ovaj savez nisu prihvatile Crna Gora, Bosna i Hercegovina ni Kosovo, ali Janjić ocenjuje da bi to moglo i moralo uskoro da se promeni.

– Već smo videli izjave sa Kosova da bi se oni mogli priključiti pod odgovarajućim uslovima zato je važno da Crna Gora sada napravi taj korak a Abazović je čovek kome se veruje i napolju i u Crnoj Gori – rekao je Janjić ocenjujući zašto je crnogorski političar sledeći koji može dati zamah incijativi.

On smatra da bi do posete moglo da dođe pre izbora na svim nivoima u Srbiji, koji su planirani za april ove godine, jer bi prikazivanje širenja incijative Otvoreni Balkan donelo pozitivne poene vlastima u Srbiji.

Lideri zemalja koje čine inicijativu otvoreni Balkan – predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev (koji je u međuvremenu podeno ostavku), sastali su se prošlog meseca na samitu OB u Albaniji i tom prilikom pozvali druge države regiona da se priključe ovom savezu.

Iako direktnih odgovora drugih zemalja nije bilo od tada, u međuvremenu su se u Crnoj Gori mogli čuti stavovi koji vode ka prihvatanju ove ideje. Najglasniji pozivi u tom pravcu dolaze iz stranke koalicione Vlade CG, Demokratskog fronta, koji su nedavno istakli da bi glavni spoljnopolitički cilj Crne Gore trebalo da bude pridruživanje Otvorenom Balkanu.

„Idejno sredstvo“
Predstavljen kao potpredsednik Vlade Crne Gore i kooridnator službi bezbednosti, Abazović je u intervjuu pod naslovom „Svima smetamo, jer nećemo da vratimo Crnu Goru u devedesete“, između ostalo rekao i da mu jeste čudno što nije dobio poziv da poseti Srbiju, jer je u „nekim zemljama regiona bio i po više puta“. „Nedavno je premijer Krivokapić bio u zvaničnoj poseti Srbiji i sve je prošlo dobro“, dodao je crnogorski zvaničnik. „Ne mislim da je ta ideja loša, naprotiv“, rekao je Abazović objašnjavajući svoj stav o Otvorenom Balkanu, dodajući da OB doživljava kao „idejno sredstvo koje može da poboljša regionalnu saradnju i pomogne biznisu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari