CINS: Pokret socijalista Aleksandra Vulina krije troškove stranke 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Pokret socijalista Aleksandra Vulina, prema finansijskim izveštajima, ima samo jedno sedište stranke, u Beogradu, ali istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) pokazuje da stranka ministra unutrašnjih poslova Srbije ima odbore širom Srbije, da plaća kiriju, a te troškove ne prijavljuje.

Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje da Pokret socijalista za njihovo korišćenje godinama plaća kiriju za prostorije u Novom Sadu, ali i u više mesta po Srbiji, ali te troškove ne prijavljuje u svojim izveštajima Agenciji za sprečavanje korupcije.

Centar je za najmanje 20 prostorija širom Srbije uspeo da utvrdi da ih je Pokret socijalista poslednjih godina koristio ili ih i dalje koristi, a da ih nije prijavio.

Takav je slučaj i sa prostorijama u Kragujevcu koje su prepoznatljive još s ulice – na staklu je zalepljena velika slika Aleksandra Vulina uz natpis „Odaberi borbu“.

Novinari CINS posetili su ove prostorije početkom marta, ali u njima tada nije bilo nikog.

One su u vlasništvu Grada Kragujevca, a Pokret socijalista je u njima od septembra 2012. godine.

U tom periodu stranka je, prema ugovoru, za kiriju izdvojila više od 580.000 dinara bez PDV, kao i bez, između ostalog, računa za struju, vodu i grejanje.

Pored ugovora sa Gradom Kragujevcem i Novim Sadom, CINS je došao do još tri ugovora za prostorije u Leskovcu, Subotici i Nišu.

U Nišu stranka iznajmljuje prostorije u kući u blizini centra, a iz Grada su u odgovoru za CINS potvrdili da su prostorije u njihovom vlasništvu i da im Pokret socijalista plaća oko 18.000 dinara mesečno za kiriju.

U Leskovcu Pokret Socijalista najmanje 52 meseca nije plaćao zakup javnom preduzeću Dom iz Leskovca, kako je tada pisao JugPress, pa je dug krajem prošle godine iznosio 320.000 dinara.

Stranka je dužna ostala i u Subotici, a prema podacima koje je CINS dobio, kiriju Gradu nisu plaćali skoro godinu dana, posle čega je pokrenut sudski postupak.

Iz Pokreta socijalista nisu odgovorili na pitanja koja im je CINS poslao mejlom.

Na papiru, do početka 2021. godine Pokret Socijalista je u svojim izveštajima Agenciji za sprečavanje korupcije prijavljivao samo prostorije u Beogradu.

Tako su za ove prostorije u tih šest godina izdvojili oko 14,7 miliona dinara za kiriju u Beogradu i još 19,8 miliona za račune i druge troškove.

Stranka je za redovan rad novac iz budžeta dobila iz 40 gradova, ali se oni ne pominju u delu s rashodima.

Agencija je od 2015. godine više puta kontrolisala izveštaje stranke, ali nije utvrdila da Pokret socijalista ne prijavljuje sve troškove, navodi CINS.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije su za CINS rekli da je Sektor za kontrolu finansiranja političkih aktivnosti u potpunosti posvećen monitoringu trenutne izborne kampanje i da zbog toga ne mogu da odgovore na pitanja koja smo im poslata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari