Todorić: Posao kojim se bavila ekipa Belivuka je državni posao 1Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

Novinar NIN-a Vuk Cvijić, nekadašnji član Državnog veća tužilaca Stanislav Dukić i advokat Vladimir Todorić ocenili su u emisiji (Re)konstrukcija da se u slučaju kriminalnog klana Veljka Belivuka treba utvrditi sve o načinu funkcionisanju klana, vezama sa funkcionerima, kao i o eventualnim šefovima, ako su postojali.

Todorić je naveo da bi voleo da tužiocima koji vode ovaj predmet pokloni inicijalno poverenje. „Međutim, tužilaštvo je ustrojeno kao vojska, kao milicija. Tu nema soliranja. Ako dođe naredba sa vrha tužilaštva, onda mora da se ispoštuje… Glavna priča je koji je to posao koji su obavljali okrivljeni. Treba da se utvrdi ko je bio šef? I šef u kom poslu, i čiji je to šef? Da li je to bio privatni posao, posao grupe koja nema veze sa državom, ili je to bio državni posao koji je bio težak milionima, ako ne i milijardama evra“, istakao je on.

Podsetimo, početak suđenja Belivukovoj grupi za pet teških ubistava odložen je zbog zahteva njegovih advokata da se u predmetu promene tužioci, kao i da iz njega budu izuzeti predsednik Višeg suda, ali i postupajući sudija. Zahtevi su odbijeni, ali još uvek nije poznata odluka u odnosu na postupajućeg sudiju.

„Ti predmeti su jako komplikovani, jako veliki i neozbiljno bi bilo od sudije da zakaže, od momenta kada dobije predmet, u roku od 15 dana pripremno ročište. Na njemu ništa bitno neće da se desi, okrivljeni će da se izjasne o krivici, advokati će da daju uvodne reči, i to je to. Ali, sudija da bi znao o čemu se radi, mora da se upozna sa predmetom, a to je predmet koji ima više hiljada strana, gde je prikupljena masa dokaza, i po pravilu, to su uvek obimni predmeti“, rekao je Dukić.

Todorić je napomenuo da pripremno ročište može biti bitno kako bi se videlo da li će biti nekih novih dokaza koje će, pe svega okrivljeni, moći da prilože, preko svojih advokata.

„Očekujem i da vidimo da li će to biti otvoreno za javnost. I to je ono što je u ovoj fazi najbitnije. Ima puno neodgovorenih pitanja i ‘krajeva repova’ koji se vuku u celoj ovoj priči. Kao da smo gledali neku knjigu, pa su iscepkani neki delovi te knjige“, opisuje Todorić.

Dodaje da je ovaj predmet veoma važan, jer je u pitanju organizovana kriminalna grupa koja je imala podršku državnih funkcionera, odnosno, samog rukovodstva države – više od pet godina.

„Akumulirali su brojne resurse, novčane i logističke, i bili su povezani sa brojnim funkcionerima“, istakao je Todorić.

Kaže da bi trebalo da se pokloni poverenje tužiocima, i ocenjuje da im nije u interesu da „padne senka“ na ono što rade.

Podseća da je posao kojim se bavila ekipa Veljka Belivuka veoma unosan, i da taj posao funkcioniše dugi niz godina, dok se menjaju samo ekipe koje ga izvršavaju.

„To je apsolutno državni posao. Ako pogledate, 5. oktobra kada su otvarali sef Državne bezbednosti, nađeno je 600 kilograma heroina“, podsetio je Todorić.

Cvijić ocenjuje, na osnovu policijskih izveštaja do kojih je došao, da su šefovi klana Veljka Belivuka bili iz političkih, a ne kriminalnih struktura.

„Samo postavljenje Dijane (Hrkalović) je vezano za SNS, kao i postavljenje Nebojše Stefanovića. Ona je postavljena u MUP 2014. godine, kada je SNS preuzeo apsolutnu vlast i kada je predsednik Vučić bio šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti“, podseća Cvijić.

Konstatuje da je Vučić od tada šef u SNS, i da je to zadržao do sada, a kao dokaz navodi da ga i premijerka Brnabić, koja ima ‘veću’ funkciju od njega – zove šefom.

Govoreći o Vladimiru Đukanoviću, funkcioneru SNS-a koji je postao advokat Dijane Hrkalović, Dukić je rekao da za sada može samo da se nagađa šta je on time hteo da postigne.

„Činjenica je da je član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva po funkciji. Dok god je predsednik Saveta za pravosuđe Skupštine Srbije biće član ta dva organa… E sada, druga je stvar da li svoju publicističku delatnost ili uticaj na ljude, ugled koji uživa, zalaže za svoje stranke i da li na taj način može da pomogne Dijani Hrkalović više nego prethodni advokati“, kaže on, uz konstataciju da je ona imala respektabilne advokate u prošlosti.

Pretpostavlja da se odlučila na to, jer očekuje da će na taj način njoj biti bolje u predstojećem procesu.

„Nada se u neki njegov uticaj, u pravosudnim sferama, ali to definitivno narušava ugled pravosuđa, a nama je ono, u percepciji građana, na jako niskom nivou“, ocenjuje Dukić.

Upitan da li je imao pritiske dok je obavljao funkciju člana Državnog veća tužilaca odgovara: „Kako sam reagovao na pritiske, tako sam i prošao u tužilaštvu. zato sam sada i advokat“.

Kaže da se videlo posle određenog broja godina da se u tužilaštvu ništa neće promeniti, i da je zato prešao u advokate.

Govoreći o radu Zagorke Dolovac, i njenom pojavljivanju u javnosti i oglašavanju o ovom suđenju, kaže da nije primereno osobi koja je na njenoj funkciji da reaguje kroz medije, već da je to posao nekog drugog, kao što je portparol tužilaštva.

Todorić: Skandalozan rad Republičkog javnog tužioca

Todorić je naveo da je način na koji funkcioniše Republičko javno tužilaštvo u poslednjih sedam, osam godina – skandalozan.

Ocenjuje da predmeti visoke korupcije u našem pravosuđu ne postoje, kao i da je jedan od tužioca izjavio u šali da „svaki predmet ima svoje vreme“, aludirajući na to da se kod nas korupcija „radi“ samo kada neko ode sa vlasti.

„Sutradan je već protiv tog tužioca u režimskim medijima bilo drvlje i kamenje, samo na pomisao da će se nekada istraživati oko toga“, rekao je on.

Konstatuje da način na koji radi Republičko javno tužilaštvo „ne može da dobije nikako prelaznu ocenu“.

Cvijić je, komentarišći slučaj protiv klana Veljka Belivuka, rekao da su se svi roditelji protivili prikazivanju žrtava na televiziji, ali da je to ipak urađeno na TV Pink.

„Oni su puštali te slike i desilo se nešto neverovatno. Jedan o učesnika u toj emisiji (Božidar Spasič), koji je u Belgiji osuđen na kaznu doživotnog zatvora, podseća šefa Uprave kriminalističke policije da pročita imena nestalih mladića. I on čita, bez da se unapred obaveste roditelji, imena desetak nestalih mladića. A nakon toga je podignuta optužnica, a mi nemamo razjašnjenje sudbina tih mladića. To je besprizorna kampanja koju diktiraju osuđenici u drugim zemljama EU, gde su osuđeni“, podvukao je Cvijić.

Todorić je podsetio da je Spasić u javnost obelodanio da je „na merama“ ekipa Belivuka bila određeno vreme, pa se postavlja pitanje „šta je policija čekala i zašto ih nije pre toga uhapsila“?

Dukić je govoreći mo potezima vlasti u ovom slučaju, naveo da je on u svojoj karijeri takođe imao slike monstruoznih ubistva koje su učinjeni, „ali da mu na pamet nije palo da te slike prezentuje u javnosti“.

„Stvarno je teško to ljudski prihvatiti… Prikazivanjem tih snimaka je urađeno protv zakona i jedino ko je tu mogao da izađe, (pred javnost) ako je to potrebno, je tužilac za organizovani kriminal“, konstatuje nekadašnji član Državnog veća tužilaca.

On je otkrio da je imao slučaj kada mu je propalo hapšenje osobe koja je bila osumnjičena za trgovinu narkoticima (koja je bila prisluškivana), zbog saznanja da se sprema ubistvo, pa je prekinuta akcija, kako bi se to ubistvo sprečilo.

Todorić je među glavnim stvarima u predmetu protiv Belivuka naveo otkrivanje toga kako je ona uopšte došla u poziciju da vrši najteža krivična dela i da se bavi trgovinom droge na međunarodnom nivou.

„Kada se nešto tako dugo radi, teško je pretpostaviti da se radi mimo znanja službi bezbednosti, tako da stoji primedba da postoji neko iznad običnih kriminalaca“, kazao je Todorić i podsetio na informaciju da je generalni sekretar Vlade Srbije (Novak Nedić) doveo ovu grupu u Partizan da „bi zauzeli tribinu“.

Takođe, Todorić je naveo da postoji prijava Vojnog sindikata koji je naveo da je Novak Nedić vodio članove grupe Belivuka u vojnu streljanu.

Na pitanje da li je odsečena glava te (kriminalne) hobotnice, Todorić je odgovorio: „Ma nije to glava hobotnice. To su izvođači radova“.

„Očigledno je da je ova grupa imala određenu zaštitu. Što znači da su ubistva rađena uz znanje, ili ne daj bože, uz naredbu političara. Ali se njima tolerisalo da rade, šta god su radili… Imate banalan primer i vrlo se lako može utvrditi da su imali zaštitu. Onaj asfaltirani put (kod kuće u kojoj se sumnja da su izvršena ubistva u Ritopeku), koji bi trebao da radi opština Grocka, sama opština je rekla da nema pojma ko je taj put napravio“, istakao je Todorić.

Ocenjuje da država, ako hoće, može vrlo lako da utvrdi ko je napravio taj put, ko je to naredio, i da utvrdi deo lanca dokle je išla njihova zvanična podrška.

Dukić je povodom medijskih natpisa da je Belivuk ponudio saradnju sa vlastima u nekim od slučajeva iz prošlosti, kao što su Oliver Ivanović, Savamala ili Cvijan, rekao da on kao organizator kriminalne grupe nema pravo da bude saradnik.

Ipak, on dodaje da bi Belivuk svakako trebao da bude saslušan u vezi sa tim slučajevima, i da će tužilac verovatno uzeti izjavu od njega.

Komentarišući aferu prisluškivanje predsednika Vučića, Dukić je istakao da „je apsolutno nemoguće da se ‘na mere’ stavi broj telefona predsednika“.

Cvijić govoreći o tome insistira da se utvrdi propust bezbednosne službe, odnosno kako je dozvolila da se predsednik toliko puta čuje sa ljudima za koje su propisane zakonske mere prisluškivanja.

Todorić je komentarišući momenat hapšenja članova kriminalnog klana i činjenicu da u optužnici stoji da ne postoje krivična dela pre 2019. godine ocenio da „ne treba očekivati od tužilaštva u Srbiji da krene da pohapsi pola Vlade“.

„Mislim da se osetili ugroženim. Političko rukovodstvo ove zemlje je bilo svesno da se ova grupa kriminalaca koja je činila ova ubistva osilila i da je došla do poluga u tužilaštvu i u policiji pomoću kojih skuplja određene informacije i da može da ih ucenjuje, ili čak da utiče da li će neko biti smenjen ili gonjen. Tako da su oni u samoodbrani bili prinuđeni da krenu protiv njih svih raspoloživim sredstvima“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari