Kurti hvali Vladu, opozicija napustila svečanu sednicu Skupštine Kosova 1Foto: FB/Aljbin Kurti/Screenshot

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, na svečanoj sednici povodom obeležavanja 14. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio da se, uprkos političkim razlikama, danas Albanci ujedinjuju da obeleže taj dan, ali su sednicu napustili poslanici opozicionih stranaka.

Svečanu sednicu Kurti je iskoristio da govori o dostignućima Vlade na čijem je čelu.

„Zahvaljujući borbi protiv korupcije i kriminala, Kosovo je prvo rangirano i popelo se za 17 mesta u borbi protiv korupcije. Na medjunarodnom planu produbili smo saradnju sa našim prijateljima jačanjem bezbednosti gradjana. Ostvarili smo rekordan broj poseta u inostranstvu i zemlji i redefinisali smo dijalog u Briselu kao dve ravnopravne i prepoznatljive države. Promenili smo štetnu praksu koja je bila u suprotnosti sa zakonom i redom i Ustavom. Naša politika je dobrosusedska politika“, rekao je Kurti, dok su njegovo izlaganje pratila negodovanja opozicionih poslanika, koji su posle toga napustili sednicu.

Kurti je rekao da nema demokratije bez slobodnih i nezavisnih medija, dodajući da dezinformacije dolaze iz stranih službi.

„Kao premijer razumem da će ljudi svašta pričati o meni, ali ja ću ovo braniti jer naša borba za slobodu nije bila samo borba da budemo oslobodjeni, već da živimo slobodni. Da bismo krenuli napred, potrebno nam je praktično razmišljanje, a ne samo kritičko. Moramo pronaći konsenzus i jedinstvo koje ne onemogućava kritiku“, rekao je Kurti.

Predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca je rekao da je rat koji je vodilo Kosovo bio pošten i da nijedan sud na svetu ne može da promeni ili iskrivi tu istinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari