Kurti pozvao Albance da učestvuju u popisu stanovništva i imovine u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je večeras video porukom Albance u Srbiji, a posebno u Bujanovcu, Preševu i Medvedji da učestvuju na popisu stanovništva koji je u Srbiji danas počeo.

Kurti je u poruci naveo da se Albanci koji žive u Srbiji u „kontinuitetu suočavaju sa nacionalnom i ljudskom diskriminacijom“ i sa, kako je kazao“ pasivizacijom njihovih adresa“, preneo je portal KoSSev.

Kazao je da popis za Albance „nije samo pitanje stastitike“, te pozvao građane da na „pasivizaciju odgovore registracijom svakog Albanca“.

„Kao premijer Republike Kosova pozivam Albance koji žive u Srbiji, a posebno u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, da odgovore popisivačima registrujući sebe i članove porodice“, naveo je on.

Pozvao ih je „da na pritisak odgovore registracijom“ i da, kako je naveo odgovore na pasivizaciju registrujući svakog Albanca – one koji su sa privremenim mestom boravka u dijaspori i na Kosovu“.

U Srbiji je danas počeo popis stanovništva i imovine koji će trajati do 31. oktobra.

Politički lideri Albanca iz Preševa, Bujanovca i Medvedje su prethodno pozvali sunarodnike da se odazovu popisu, za razliku od prethodnog koji su bojkotovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari