Milan Stamatović pozvao Vladu Srbije da povuče glas za izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava UN 1Milan Stamatović/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije, pozvao je Vladu Srbije da „preinači odluku kojom je ambasador Srbije u Generalnoj skupštini UN, glasao za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava“.

Istakavši da su „to protivzakonito učinili tehnička vlada, koja nema mandat za donošenje ovakvih strateških odluka, i ambasador Nemanja Stevanović, koji je zaostali kadar nekadašnjeg ministra diplomatije Vuka Draškovića“, za koga je naveo da „otvoreno zastupa antirusku i pro-NATO opciju u Srbiji“, Stamatović je ocenio da „takav čin preti da ugrozi tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije, koje ima ogromnu podršku naroda Srbije“.

„Rusija je uvek bila uz Srbiju. Na istom mestu u UN, ruski ambasador Vitalij Čurkin, kome je naš narod podigao spomenik u Republici Srpskoj, uložio je veto na sramnu britansku rezoluciju, čiji cilj je bio da žigoše čitav srpski narod kao genocidan. Samo zahvaljujući Rusiji izbegli smo da pred istorijom budemo označeni kao genocidan narod. Nepravedno je da se Rusiji u UN odužujemo na ovaj način“, saopštio je Stamatović.

On je, u pisanoj izjavi, naveo da je „Rusija garant očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije, kao i očuvanja dejtonskih nadležnosti Republike Srpske“.

„Bez podrške i prijateljstva Rusije, prvo što će NATO uraditi, nastaviće sa rasparčavanjem Srbije i planom da se uništi Republika Srpska“, dodao je Stamatović.

Glasanje Srbije u UN, smatra Stamatović, „predstavlja falsifikovanje izborne volje građana i pokazatelj kakav bi zaokret Srbija mogla da napravi u svojoj spoljnoj politici u budućnosti“.

Pozvao je Vladu Srbije da „vodi odgovornu politiku i da ne preduzima korake za koje nema legitimitet i većinsku podršku naroda“.

„Takvi koraci mogli bi da izazovu unutrašnju nestabilnost, koja bi zaustavila ekonomski rast Srbije i doprinela još dubljim podelama i podizanju tenzija u društvu“, poručio je Stamatović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari