Novog rata u regionu i Bosni neće biti: Sagovornici Danasa o nemačkoj diplomatskoj ofanzivi na Zapadni Balkan 1Vladimir Putin i Milorad Dodik/Foto EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK (Arhiva)

Svedoci smo neodgovornog ponašanja političara BiH, gde se se veoma često umesto komunikacije i kompromisa čuju ucene i pretnje. Mi smo navikli na takvu retoriku. Ja više imam poverenja u međunarodne institucije nego u intitucije BiH, kaže za Danas Vehid Šehić, iz Građanskog foruma Tuzla i bivši član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Komentarišući nemačku diplomatsku ofanzivu na Zapadnom Balkanu, oličenoj najpre u poseti i susretu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom a potom, samo dan posle, poseti nemačke ministarke odbrane Srbiji, Kristine Lambreht, koja je u nekoliko navrata, tokom zajedničke konferencije sa predsednikom Srbije istakla da izutetno poštuje stav Srbije da poštuje teritorijalni integritet BiH, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, ističe za Danas da su „mnogi stava da bi ukrajinska kriza mogla da se prelije na Zapadni Balkan i u tom svetlu treba posmatrati i američku i nemačku diplomatsku ofanzivu poslednjih dana“.

– Više verujem EUFOR nego oružanim snagama Bosne. EUFOR ima u BiH više od 1.300 vojnika koji su meni, kao građaninu BiH, sigurni aspekt koji mi garantuje da neće doći do novog rata – kaže Šehić.

Novog rata u regionu i Bosni neće biti: Sagovornici Danasa o nemačkoj diplomatskoj ofanzivi na Zapadni Balkan 2
Foto: N1

Suština je, dodaje on, da se ruska kriza i rat u Ukrajini odražava i na Zapadni Balkan, preko ruskog uticaja, najpre u Srbiji, a potom i u Republici Srpskoj.

– Ono što znam je da i druge države, a to su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su jasno stavili do znanja da rata neće biti u BiH. Smatram da rata neće biti. Sada Zapad postupa na drugi način, svestan da živimo u političkoj krizi. BiH se uvek apostrofila zbog dobrih odnosa Milorada Dodika sa Vladimirom Putinom. Ali, morate biti svesni činjenice da je Rusija daleko od BiH. Mi smo okruženi sa zemljama NATO. Ne vidim opasnost od rata u BiH. Da bi bilo ko intevenisao u BiH, ta sila mora preći teritoriju NATO – ističe naš sagovornik.

Političke ekspoziture Rusije, napominje on, već sada uveliko postoje, ali, kako kaže, vojne ne.

– U BiH postoji sigurno 15 obaveđtajnih službi. Ako preti opasnost od rata, logično bi bilo da nemačka ministarka odbrane dođe ovde, u BiH. To što je došla u Beograd je sigurno mera upozorenja. Sigurno je da Vučić ima uticaja na Dodika ali on je pod strašnim pritiskom i zato je ministarka odbrane došla kod njega. Ali, da je je tako opasno, došla bi u Sarajevo da upozori ljudi i u BiH na pogubnost takvih poteza koji bi doveli do rata. Normalno je da zbog mera upozprenja dolazi kod Vučića zbog odnosa Vučića sa Dodikom – zaključuje Šehić.

Prema rečima Suzane Grubješić, nemačka spoljna politika promenjena je ne samo dolaskom „semafor koalicije“ na vlast, već prevashodno ratom u Ukrajini.

Novog rata u regionu i Bosni neće biti: Sagovornici Danasa o nemačkoj diplomatskoj ofanzivi na Zapadni Balkan 3
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

– Brzopotezno su odustali od Severnog toka 2, pacifizma i politike prema Istoku, jer su decenijama zagovarali ekonomsku saradnju sa Rusijom i držali se stava da će kroz ekonomsku saradnju Rusija postati partner. U promenjenim okolnostima, Nemačka je takođe odlučila da preuzme još značajniju ulogu na Zapadnom Balkanu, na kome postoje dve potencijalno krizne tačke: Kosovo i BiH – ističe sagiovornica Danasa.

Mnogi su stava, napominje ona, da rat u Ukrajini može imati direktan uticaj na izazivanje rata na Zapadnom Balkanu, tako da ne čudi američka i nemačka diplomatsku ofanziva poslednjih dana.

– Cilj je da region ostane miran i stabilan, a da se pojačaju napori u rešavanju kosovskog pitanja i funkcionalnosti BiH. Verujem da su svi dobro razumeli poruke koje su i nemački i američki zvaničnici jasno izneli – kaže Grubješić.

S druge strane, zaključuje ona, jasno je i da je regionu potrebna dodatna podrška i ubrzanje evropskih integracija, pa se, kako kaže, nada da ćemo uskoro gledati „Balkan ekspres“ prema Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari