Opozicija kritikuje nastup Kurtija na jučerašnjem samitu u Briselu 1Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) kritikovali su nastup premijera Aljbina Kurtija u Briselu, posebno nastup na konferenciji za medije sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

Dve opozicione stranke ocenile su da je predstavljanje Kosova sa fusnotom u suprotnosti sa obećanjima i mandatom koji je dobio šef vlade.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri rekao je da kada se sudi o Kurtiju na osnovu onoga što je govorio u prošlosti i onoga što sada radi, postoji velika razlika, „čitava planina“.

„Gospodin Kurti dosledno je delovao i deluje sasvim drugačije od onoga za što je dobio mandat od građana Kosova. Znate da je u vreme kada je dogovorena fusnota bila oštra reakcija Pokreta Samoopredeljenje i premijera Kurtija. Međutim, nismo videli da je Kurti pokrenuo pitanje o kome bi trebalo da se razgovara sa Briselom, tako da Kosovo bude predstavljeno bez fusnote. Vidi se da gospodin Kurti nije ni imao hrabrosti i truda da pokrene to pitanje. Uzeo je to zdravo za gotovo, kao i svi ostali premijeri“, kazao je Tahiri.

Pristup premijera Kurtija u vezi sa dijalogom i Zajednicom opština sa srpskom većinom kritikovao je i šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji je ocenio da je njegov pristup bio pogrešan i nejasan.

„Trebalo je reći da je Kosovo realizovalo sve garancije koje je preuzelo za nevećinsku srpsku zajednicu kroz paket (Martija) Ahtisarija. U našem Ustavu postoji pravo osnivanja Asocijacije i svaka težnja da Asocijacija preuzme ovlašćenja i odgovornosti koje izlaze iz okvira Ustava su nepremostive i neće dobiti podršku albanske većine“, rekao je on.

Međutim prema njegovim rečima, predstavljanje Kosova fusnotom nije krivica aktuelnog premijera.

„Da budem tačan i realan (fusnota) se nije desila u Kurtijevo vreme, tako da ne mogu da upirem prstom u Kurtija za fusnotu, jer to nije uradio Aljbin Kurti, već druga vlada“, kazao je šef poslanika ABK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari