Pogledajte dokumentarni film „Dug put u Evropu“ 1Foto: prinscreen

Proces evropskih integracija Srbije traje više od dvadeset godina. Početak davno zaboravljen, kraj neizvestan. Menjali su se datumi mogućeg članstva, menjali su se i političari koji su ih davali, a menjala se i Srbija. Međutim, ne onako kako su to očekivali građani i Evropa.

Izlazak iz izolacije i ratova devedestih, suočavanje sa prošlošću i ratnim zločinima, dugogodišnja tranzicija, ekonomske i političke krize – sve to stajalo je na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Pitanje Kosova i dramtični pad demokratije u poslednjih nekoliko godina, udaljile su Srbiju od evropske ideje više nego ikada, prenosi N1.

 

Međutim, ne odustaje Srbija ni danas. Poručuje i Brisel da je članstvo i dalje tu, ali da je potrebno sačekati još samo malo. Za vlast u Srbiji to, svakako, nije problem – čekaće koliko treba, jer joj se u tu Evropu i ovako ne žuri.

Ređale su se propuštene šanse, gomilali problemi, a spisak zahteva za članstvo postajao je sve duži. U međuvremenu, sve je duži i red građana Srbije koji se pitaju – kakvu smo to Srbiju, čekajući onu evropsku, zapravo dočekali.

Dokumentarni film „Dug put u Evropu“ autora Filipa Lukića, projekat je portala European Western Balkans (EWB).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari