Skupština grada raspravlja o zahtevu opozicije za smenu Šapića: Gradonačelnik ne prisustvuje sednici 1Foto: Siniša Obrenić

Mila Popović, šef opozicione odborničke grupe Ujedinjeni, pozvala je odbornike vladajuće većine SNS-SPS u Skupštini Beograda da podrže smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića, poručivši im da je to lična, a ne politička odluka. Da li mislite da onaj koji krši zakone, može da bude gradonačelnik, poručila je Popović.

Popović je navela da je gradonačelnik Šapić izgubio svaki legitimitet da odlučuje o glavnom gradu, jer kao neko ko je gradio mimo zakona ne može da utiče na rad gradske uprave da reši problem nelegalne gradnje i bahatih investitora.

Ona je navela da je dokazano da je Šapić tri puta prekršio zakon – time što je nelegalno počeo gradnju kuće koja izlazi iz gabarita, potom je nastavio gradnju objekta uprkos nalogu inspekcije da obustavi radove, a treći put kada je kao gradonačelnik protivzakonito legalizovao taj objekat.

Jasno je da je bez ijednog papira gradio kuću od 403 kvadrata, rekla je ona.

Imam poruku i za vas – razmislite dobro šta radite danas i da li vam je važniji nametnuti gradonačlenik, čiji se staž u vašoj stranci meri mesecima, ili zakon, rekla je Popović.

Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Ne davimo Beograd, rekao mu je da je žao što gradonačelnik Šapić nije imao dovoljno političke hrabrosti da se pojavi na sednici Skupštine grada.

Prema njegovim rečima, druga važna stvar je pitanje stanovanja u glavnom gradu.

Beogradu pod hitno treba poduhvat javne stanogradnje, kako bi omogućili da ljudi mogu da žive, rekao je Veselinović i dodao da ne zna kome služi na čast da se neko hvali da kvadrat stana košta 10.000 evra, a prosečna plata je 75.000 dinara.

Kontrolisana zakupnina može da se uvede i o tome mi ovde govorimo, kazao je Veselinović.

On je istakao da je treća ozbiljna kriza to što ne može da se poništi odluka o odlaganju grejne sezone i sada su preduzeća u problemu, jer se veliki broj građana žalio.

Predstavnici odborničke većine pozvali su se na Šapićevo izlaganje na ranijoj sednici gde je on odbacio navode opozicije da je prekršio zakon ličnom dogradnjom svoje kuće u Novom Beogradu, na Bežanijskoj kosi.

Nemanja Joksimović (SNS) je rekao da Šapić nije došao na sednicu jer nije hteo svojim prisustvom vršio pritisak na odbornike.

Na početku sednice Skupštine grada predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević je konstatovao da odbornička grupa Zavetnici više ne postoji.

Potvrđen je mandat novoj odbornici Mileni Šegan, koja je pristupila grupi SNS. Gradonačelnik se smenjuje na isti način, na koji se i bira, rekao je Nikodijević, povodom osporavanja Poslovnika, odnosno da se rasprava o smeni gradonačelnika Šapića objedinjuje sa drugim predlozima o kojima je opozicija tražila da se raspravlja.

Odbornica grupe Ujedinjeni Ana Gođevac reklamirala je povredu poslovnika, jer tvrdi da se ne može voditi objedinjena rasprava o više tačaka dnevnog reda, ako je jedna od njih razrešenje gradonačelnika.

O tome se mora raspravljati onako kako je i biran, a ne objedinjeno, rekla je Gođevac, ali se tome usprotivio Nikodijević i istakao da objedinjena rasprava ne znači i objedinjeno glasanje, nakon čega je odbijen predlog da se vodi pojedinačna rasprava o svakoj tački dnevnog reda.

Nikodijević je pročitao deo Poslovnika o izboru i smenjivanju gradonačelnika, u kome između ostalog piše, da ako se taj predlog ne usvoji, ne može šest meseci ponovo biti na dnevnom redu.

Šapić ne prisustvuje sednici. Odbornici opozicije predložili su da se razmatra i zaključak kojim se Sekretarijat za zaštitu životne sredine obavezuje da podnese izveštaj o dosadašnjoj realizaciji Plana kvaliteta vazduha.

Na dnevnom redu je i Predlog zaključaka kojim se nekoliko gradskih sekretarijata obavezuju da sačine odluku o izradi stambene strategije za društveno odgovorno stanovanje u periodu 2023 – 2033, a odlučivaće se i o Predlogu zaključka da se Sekretarijat za energetiku obavezuju da se sačini odluka o umanjenju računa za period kada nije bilo grejanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari