Sme li Vučić da čeka izbore sa protestima na ulicama? 1Foto: J. Diković

Inicijativa Ekološki ustanak, koja je protekla četiri vikenda organizovala blokade puteva i proteste širom Srbije, najavila je nov izlazak na ulice posle Božića.

Na poslednjem subotnjem protestu ispred zgrade Vlade čulo se da se sa protestima neće stati dok se ne ispuni osnovni zahtev, da se kompanija Rio Tinto protera iz Srbije, ali i da se ide do kraja, do proleća i izbora do kad ima još 15 subota.

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić poklekao je pred novim jakim buntom građana i ispunio dva zahteva, ali time nije umirio građane.

U odnosu na proteste „Protiv diktature“ i „Jedan od pet miliona“ ovi protesti idu u susret izborima zakazanim 3. aprila, pa se postavlja pitanje sme li Vučić da dočeka izbore sa protestima na ulici i šta će tim povodom učiniti.

Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za naš list navodi ubrzavamao ka tački pucanja i da su ovi izbori za vlast biti ili ne biti, te da će represija rasti.

Sme li Vučić da čeka izbore sa protestima na ulicama? 2
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

– Doneta su dva zakona jednoglasno u Skuštini, a potom su jednoglasno povučeni. U svakoj normalnoj državi Vlada koja je predložila ova dva zakona bi pala i dosledno Skupština koja ovako glasa. Pao je sneg ne da pokrije breg već da nam otkrije stanje u našem energetskom sektoru. Nismo pravili zalihe uglja i gasa, struju smo u proleće izvozili po šestostruko nižoj ceni nego što je danas uvozimo isto kao što i dodatne količine gasa uvozimo po astronomskoj ceni. U svakoj normalnoj državi bi svi pali, od predsednika pa nadalje. Energetski sektor je zbog nekompetentnosti i korupcije prilično razoren zbog čega je ugroženo normalno funkcionisanje privrede, da ne govorimo o tome kolike gubitke će građani platiti u novcu i izgubljenom zdravlju zbog zagađenog vazduha koji je posledica spaljivanja blata zalivenog mazutom – objašnjava situaciju Radonjić.

Kod ekoloških protesta, kako kaže, nije u pitanju samo Rio Tinto jer je vlast dozvolila istraživanja rudnog potencijala na više od 40 lokacija u jednoj maloj zemlji kao što je Srbija.

Dok nas je korona rasturila, smatra on.

– Nalazimo se na petom mestu na svetu po višku smrtnosti u periodu april 2020-oktobar 2021 – blizu 42.000 ljudi ili 606 preminulih na 100.000 stanovnika. Dakle mi smo u slobodnom padu koje vlasti pokušavaju vrlo nespretno da sakriju kroz, na primer, verbalni progon Gorana Markovića. Da li iko stvarno misli da bi napredna epidemiološkinja koja rukovodi radom i socijalnim pitanjima tek onako napisala one gluposti. Pa im to nije bilo dovoljno pa je premijerka počela da deli tvitove o ludnici za Petričića i Markovića ili potura priče o potencijalnim sabotažama u EPS. Ubrzavamao ka tački pucanja i ovi izbori su za ovu vlast biti ili ne biti. Represija, pa samim tim i naša nesreća će se samo rasti jer je čitav ovaj proces ireverzibilan – ukazuje Radonjić.

A Dušan Spasojević, vanredni profesor FPN, za Danas kaže da ukoliko protesti ostanu ovog obima onda Vučiću neće posebno smetati.

On pretpostavlja da će u predizbornom periodu biti više protestnih aktivnosti sa različitih strana.

Sme li Vučić da čeka izbore sa protestima na ulicama? 3
Foto: FoNet/ Božana Pavlica

– Aleksandar Vučić može da se trudi da izbegava krizne situacije i reakcije poput nasilja u Šapcu koje izazivaju bes i masovne proteste. To znači i pauziranje nepopularnih projekata poput RioTinta do izbora. Ali ne zavisi sve od njega jer će posle više godina imati i organizovaniju opoziciju naspram sebe – zaključuje Spasojević.

Dok Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, poručuje da je vlast ustuknula pre građanima, jer je to ono čega se autokrate boje -situacije koju ne mogu da iskontrolišu i hrabrih ljudi.

On navodi da ih nikakve pretnje i pritisci neće uplašiti, „jer smo pod pritiskom deset godina“.

– Građanima je jasno da kad oteramo ovu bahatu i korupmpiranu vlast, oteraćemo i sve trovače naše prirode i života – kaže Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari