Smenjena Ardita Sinani, novi predsednik opštine Preševa Šćiprim Arifi 1Šćiprim Arifi Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Na vanrednoj sednici Skupštine opštine Preševo danas je sa 20 glasa i 18 neupotrebljenih listića smenjena dosadašnja predsednica opštine Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Na sednici koja je bila zakazana posle jutrošnje za novog predsednika opštine Preševo izabran je Šćiprim Arifi, predsednik Alternative za promene.

Za njega je glasalo 20 odbornika, protiv i uzdržanih nije bilo, javlja Jugpress.

Izabran je i zamenik predsednika opštine kao i Opštinsko veće.

Današnja sednica Skupštine opštine Preševo započela je uvredama na račun predsednika Skupštine Samija Salihu.

On je za skupštinskom govornicom rekao da je dobijao, od petka do danas, i pretnje smrću koje su mu upućivale nepoznate osobe.

Najverovatniji razlog za te pretnje je njegova odluka da stranka na čijem se čelu nalazi, Pokret za reforme , podrži Šćiprima Arifija za novog predsednika opštine čime je u Preševu promenjena i koalicija na vlasti.

Sada tu koaliciju čine Alternative za promene, Pokret za reforme i jedan samostalni odbornik koji je nedavno napustio odborničku grupu Demokratske partije Albanaca.

U opoziciji su Partija demokratskog delovanja (PDD) i Demokratska partija Albanaca (DPA) čiji ej predsednik Ragmu Mustafa trebao da preuzme funkciju predsednika opštine od Ardite Sinani po ranijem dogovoru.

Dva srpska odbornika nisu prisustvovala današnjoj sednici.

Pre ove sednice većina albanskih lidera sa juga Srbije imala je rano jutros sastanak s apremijerom Kosova Albinom Kurtijem u Prištini.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da generalno stanje Albanaca u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac, uz diskriminatornu i represivnu politiku Srbije, zahteva zajedničko zalaganje i povećanu budnost, odlučnost i očuvanje političkog jedinstva Albanac na ovim prostorima, preneo je Klankosova.

„Posle suzbijanja diskriminacije koja se vrši prema Albancima, ne treba podržavati pokušaje međusobnog iritiranja Albanaca, a deo toga je i namera da se svrgne gradonačelnica Preševa Ardita Sinani”, poručio je Kurti.

“Podele su pogrešne i postaju štetne”, rekao je Kurti na današnjem sastanku koji je imao sa političkim predstavnicima Preševske doline.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnica Preševa Ardita Sinani, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi, predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafi, zamenik gradonačelnika Preševa i u isto vreme predsednik Albanske demokratske partije Ragmi Mustafa, predsednik Albanske demokratske unije Naser Aziri, predsednik Pokreta za demokratski progres Šćiprim Musliu, predsednik Albanske demokratske alternative Armend Aliu, opštinski odbornik Medveđe Fehmi Beha i član Saveta za međunacionalne odnose u opštini Medveđa Arben Ferati.

Uprkos pozivu, sastanku nisu prisustvovali predsednik Alternative za promene Šćiprim Arifi i predsednik Skupštine Preševa, ujedno i predsednik Pokreta za reforme, Sami Salihu, prenosi Klankosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari