Tadić: Nije vreme ni za velika slavlja 1Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Većina opozicionih stranaka ocenjuje da su građanski protesti dali rezultate, da je ostvarena mala pobeda, jer je Aleksandar Vučić ispunio zahteve pod pritiskom, ali da je konačna politička pobeda, ipak, daleko.

Niko od predstavnika opozicije nije za Danas želeo da precizira da li će u subotu tu malu pobedu nad Vučićem, kako je nazivaju, proslaviti na trgovima, ili će se odlučiti za nastavak blokade saobraćajnica, s obzirom da smatraju da gomila drugih zahteva čeka na ispunjenje. Čini se da će odluku prepustiti samim građanima.

Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju i jedan od organizatora protesta, na pitanje kojoj opciji je bliži, blokadi ili proslavi, poručio nam je da ga ne požurujemo sa odgovorima.

„Polako sa odgovorima. Da vidimo današnja dešavanja. Ja sam još u utorak rekao šta će da bude sutra“, naveo je Zelenović kratko u pisanom odgovoru Danasu, pozivajući nas da pročitamo njegov intervju Vremenu.

Predstavnici Stranke slobode i pravde koji su učestvovali u protestima građana, iako nisu bili organizatori, nisu želeli ni da komentarišu epilog tih protesta, niti da se izjašnjavaju da li će na proslavu ili barikade.

U pokretu Ne davimo Beograd bili su oprezni u ocenama. Robert Kozma, član Malog veća ove organizacije, kaže da mu se čini da će zahtevi organizatora protesta biti ispunjeni.

„I to jeste uspeh, ali smo daleko od pobede. Takođe, i za uspešnost zahteva organizatora protesta je potrebno sačekati i videti šta će uraditi poslanici u Skupštini u petak povodom izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i da li će biti organizovana javna debata, kako bi budući Zakon o eksproprijaciji bio stvarno u korist građana. Uprkos tome, ovo je jedan od retkih trenutaka kada je kriminalni režim Srpske napredne stranke ustuknuo pred građanima i zato moramo čestitati svim učesnicima blokada na trudu i borbi“, ističe Kozma za Danas, napominjući da je ipak veliko pitanje da li su zahtevi građana ispunjeni.

Građani su se, kaže, bunili jer žele da dobiju bitku protiv Rio Tinta i drugih štetnih projekata, jer žele da se izbore za čist vazduh, čistu vodu i našu zemlju, za sigurnost naših javnih i prirodnih dobara.

„Mi ćemo se konsultovati sa svim organizacijama koje su bile uključene u organizovanje blokada po Srbiji i pridružiti se ponovo građanima. A njihove zahteve ćemo ispuniti smenom ove vlasti i postavljanjem na najvažnija mesta odlučivanja, ljude kojima je javni interes na prvom mestu“, ističe Kozma, ne precizirajući da li će Ne davimo Beograd preuzeti sa srodnim strankama organizaciju protesta, ili će u njima samo učestvovati ukoliko ih neko drugi povede.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, smatra da učesnici protesta i blokada imaju mnogo više razloga da se osećaju kao pobednici nego vladajući režim. U ovoj zemlji je, kaže, jedan čovek umislio da je svemoguć i da može da rasprodaje zemlju kako mu se prohte, ali su ga građani naterali da popusti i odustane od već usvojenih zakona kojim se obesmišljava institut referenduma i legalizuje otimanje zemlje u korist privatnih investitora.

„To se može posmatrati kao pobeda građana nad samovoljom i golom silom. Ne mislim da je ta pobeda velika i odlučujuća da bi se baš i slavilo, ali jeste značajna. Ona je pokazala da su nepristajanje, otpor i spremnost građana za borbu dovoljni da zaplaše Vučića i nateraju ga na povlačenje. Vučić se može smatrati pobednikom samo utoliko što još uvek nije oboren sa vlasti, ali to nije bilo realno očekivati u ovoj fazi borbe za smenu njegovog režima i potpunu demontažu (para)državnog sistema na kojem taj režim počiva“, ističe Rakić i dodaje da je najveća pobeda to što su se građani oslobodili straha i pokazali da su spremni da se suprotstave režimskim kriminalcima.

Prema njenim rečima, to je ujedno i najveći problem za Vučića i njegovu tehnologiju opstanka na vlasti.

Sagovornica Danasa smatra da dalji protesti protiv otvaranja rudnika litijuma i drugih koruptivnih projekata vlasti kojim se truje i ugrožava životna sredina, kao i protiv mafije koja maltretira građane, nisu samo opravdani, već su i neophodni.

„Demokratska stranka će u tim protestima stajati uz građane Srbije kao i do sada“, kaže zamenica predsednika DS.

Boris Tadić, lider SDS, koji je takođe viđen na protestima građana proteklih subota, smatra da je povlačenje Zakona o eksproprijaciji i vraćanje Zakona o referendumu u parlament iznad svega pobeda građana. Tadić smatra da se Vučić povukao i da sada pokušava da nađe opravdanje za svoje povlačenje, odnosno da izbegne da prizna poraz.

„Baš kao i Tito ’68. godine. Međutim, potrebno je još mnogo takvih Vučićevih poraza da bi se došlo i do njegovog konačnog političkog poraza i zato još nije vreme za veliko slavlje. Pogotovo nije vreme za slavlje nas koji nismo ni organizatori ovih protesta i zato opozicioni političari ne bi trebalo da pokušavaju da preuzmu slavu za uspeh protesta koji nisu ni pokrenuli“, ističe Tadić.

Lider SDS poručuje iz opozicije i da nije vreme za kićenje tuđim perjem, već za pripremu stvarnih političkih protesta zbog duboke kriminalizacije društva i divljačkog urušavanja pravne države.

„A to je jedino moguće ukoliko je opozicija apsolutno jedinstvena i koordinisana, a ne kao do sada da se traže besmisleni izgovori za razbijanje svake šanse za jedinstvo i da se parcijalna ujedinjenja proglašavaju jedinstvom opozicije“, zaključuje Tadić u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari