Ujedinjeni za pobedu Srbije počeli večeras kampanju iz Niša 1Foto: Zorica Miladinović - Danas

Probaće silom i zastraživanjem da nas spreče da pobedimo, ali im to nećemo dati, već pobediti i posle 3. aprila u Srbiji započeti promene iz korena, rekla je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i nosilac izborne liste Ujedinjena Srbija, večeras u niškom Narodnom pozorištu.

Konvencija koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, kojom je ona krenula u predizbornu kampanju, počela je srpskom himnom, a završila se “živim” nastupom trubača, koji su svirali “Mesečinu” i druge numere iz uobičajenog trubačkog repertoara.

Pojavljivanje i nastupi Tepićke, kandidata Ujedinjene Srbije za predsednika Srbije, generala Zdravka Ponoša, predsednika Stranke slobode i pravde i kandidata za poslanika Dragana Đilasa i kandidata za poslanika Miroslava Aleksića izazvalo je ovacije i aplauze okupljenih.

Pominjanje predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, ministra policije Aleksandra Vulina i gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski rezultuiralo je podjednako glasnim zvižducima i povicima “ua”.

“Ova vlast se potpuno uspaničila i to se vidi u medijima, na ulici, na društvenim mrežama. Više ni u svoje ljude nisu sigurni pa su odlučili da uvezu nove birače iz susedstva. I to je razumljivo jer njima je opstanak na vlasti jedini način da ostanu na slobodi”, rekla je Tepić.

Ona je ocenila da se “narod oslobodio straha i da više ne želi da trpi apsolutnu vlast jednog čoveka i jedne partije”, niti da u vrhu vlasti sede ljudi koji su povezani sa kriminalom, korupcijom i mafijom”.

Ponovila da će se Ujedinjeni za pobedu Srbije nakon 3. aprila zalagati između ostalog za ustanovljenje nezavisnog antikorupcijskog tužioca, lustraciju i demontiranje pravne države.

”Naš plan posle pobede na izborima je pravedna Srbija, ekonomski patriotizam, čovek na prvom mestu i život ispred profita”, kazala je ona.

General Ponoš je ocenio da će odlazeći predsednik Vučić “pokušati da gradi državno jedinstvo i homogenost na strahu od krize u Ukrajini, nakon što je čitavu deceniju radio na razjedinjenju nacije i širenju mržnje”.

On je kazao da situacija u Ukrajini nije bezazlena, ali da je daleko od ratova na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina.

Ukrajinska kriza nije dnevna briga građana Srbije, koje muče egzistencijalni problemi, a i oni “ne mogi ništa da učine da je reše”.

“Ukoliko ova vlast, koja je uništila institucije, kriminalizovala i korumpirala društvo i rasprodala resurse, ostane još koju godinu, teško da će od Srbije ostati išta”, rekao je Ponoš.

On je dodao da građani 3. aprila imaju istorijsku šansu da “zaustave voz koji srlja u provaliju, i to običnom olovkom”.

Miroslav Aleksić je pozvao građane da ne veruju ružičastoj propagandi, već svojim očima i onome što vide u svojoj kući, novčaniku i na ulici.

“Došao sam iz Beograda u Niš vozom- putovali smo šest sati, a išli prosečnom brzinom od 38 kilometara”, kazao je on, demantujući  tako “ružičaste” priče vlasti o brzim prugama.

On je rekao da će posle 3. aprila biti rasvetljene velike afere, poput Jovanjice, Beograda na vodi ili Krušika, odgovarati oni koji su kršili zakon i biti ustanovljena “pravila ista za sve, koja neće dopuštati da predsednik bude iznad sistema”.

Dragana Rakić je između ostalog kazala da nakon pobede na izborima ova koalicija “vratitti veru da se u Srbiji isplati biti pošten”, a članska karta više neće biti prečica do posla.

Na konvenciji su predstavljeni poslanici ove koalicije iz Niša, kao i sa juga drugih delova Srbije.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, koji nije kandidat za poslanika, sedeo je u publici.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.