Večeras sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova, povodom krize u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Iz kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani je potvrđeno da će se večeras održati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će se razmotriti bezbednosna situacija u zemlji, povodom krize u Ukrajini za koju je ocenjeno da može imati uticaja i na region Zapadnog Balkana.

Čelnici kosovskih institucija osudili su „rusku agresiju na dve istočne pokrajine Ukrajine“.

Povodom situacije u Ukrajini i najavljene posete šefa ruskih službi bezbednosti Nikolaja Patruševa Beogradu, savetnik za medije predsednice Vjose Osmani, Bekim Kupina je za prištinsku agenciju Telegraf izjavio da su „tendencije Rusije da destabilizuje region dugotrajne, i da za to koriste Srbiju kao svog saveznika“.

„Kriza u Ukrajini nesumnjivo može da ima uticaj i na Zapadni Balkan. Tendencije Rusije da destabilizuje region, koristeći Srbiju kao saveznika, su dugotrajne. Srbija i Rusija imaju političko-vojnu saradnju koja je u službi njihovih hegemonističkih ciljeva i predstavlja pretnju miru i stabilnosti u regionu“, rekao je Kupina.

Prema njegovim rečima, demokratski svet mora odlučno da odgovori Putinu i njegovim satelitima jer delovanjem agresora Rusija ne ugrožava samo taj region, već izazov pada na celu Evropu.

Kupina je dodao da poseta Patruševa i Vučićeve izjave dokazuju da „Rusija i Srbija kao sledeću metu imaju destabilizaciju Zapadnog Balkana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari