Vučić sutra sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o unapređenju saradnje 1foto EPA-EFE/KENZABURO FUKUHARA / POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Pekingu da će sutra razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom između ostalog o otvaranju aviolinije za Peking i Šangaj kao i o unapređenju saradnje, ističući koliko je značajan takav jedan susret.

Vučić je u izjavi novinarima iz Pekinga gde je prisustvovao otvaranju Zimskih Olimpijskih igara rekao da će sutra samo imati sastanak sa predsednikom Sijem i da je otkazao druge predviđene sastanke jer želi ranije da se vrati u Beograd.

„Mi imamo interes da otvaramo liniju ka Pekingu i Šangaju i verujem da ćemo moći da idemo na dve nove linije“, rekao je Vučić.

On je ukazao da je posle pet godina „muka“ let do Njujorka postao profitabilan, i da Srbija želi da uspostavi još jednu liniju prema severnoameričkom kontinentu i najmanje još jednu liniju prema Kini.

„Te linije će posle dve ili tri godine moći da budu izuzetno profitabilne i to će značiti dodatni razvoj naše aviokompanije“, rekao je Vučić.

To je, kako je rekao, jedna od tema razgovora, a razgovaraće se dalje o kineskim investicijama i unapređenju saradnje.

„Znate da mi u svim oblastima unapređujemo našu saradnju uključujući i vojno-tehničku saradnju, tako da nas očekuje mnogo dobrih tema sa predsednikom Sijem“, rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše što neki zvaničnici, među kojima i iz SAD, nisu došli u Peking na ZOI, Vučić je ukazao da su mnogo moćnije zemlje od Srbije predstavljene u Pekingu a poznate su kao američki strateški partneri.

„Samo želim da vam kažem koliko je važno biti u Pekingu i ukazati poštovanje i predsedniku Siju i Narodnoj Republici Kini i ja sam zadovoljan činjenicom kako je poštovanje Republika Srbija dobila, rekao je Vučić.

On je rekao da svako bira gde će da se pojavi i da Srbija sarađuje sa svima, da se pojavi kad je pozovu Amerikanci, Rusi i kad je pozovu Kinezi takođe dođe.

„Kinezi su naši prijatelji i bilo bi nefer da se nismo pojavili na ovakvom mestu, ne zaboravote kad god nam je bilo teško da su pomagali“, rekao je Vučić.

Ukazao je na značaj Kine i da ona brzo širi svoj uticaj.

„Azija raste, ide u nebesa, raste polako ali sigurno i Afrika, to su kontinenti budućnosti gde moramo da pokažemo veće interesovanje i diplomatski i ekonomski da se angažujemo mnogo više u budućnosti, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari