Vujačić: U BIH su mogući minorni incidenti, ali ne i ozbiljni sukobi 1foto FoNet Aleksandar Barda

Ukrajinska kriza neće se proširiti na zapadni Balkan, jer je locirana u Ukrajini. Međutim, način na koji će se kriza preneti na ostatak sveta biće isključivo na ekonomskom planu.

Na fonu sankcija Rusiji, koje će uslediti, ta kriza će se odraziti pre svega na skoku naftnih derivata koje će pogoditi sve zemlje sveta. To će biti prvi i neposredan udar koji će se desiti nakon udara na Ukrajinu”, ističe Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD i redovni profesor Ekonomskog fakulteta, u izjavi za Danas.

Na pitanje može li Srbija da se nađe pod dodatnim pritiskom zbog krize u Ukrajini, Vujačić odgovara da pretpostavlja da će Evopljani, odnosno Evropska unija zahtevati od zemalja kandidata za EU da se približe njihovim stavovima o stanju u Ukrajini.

“Videćemo kako će na to reagovati Srbija “, kaže bivši ambasador.

Upitan može li se ipak dogoditi da se kriza, nakon Ukrajine preseli u Bosnu i Hercegovinu, kao najnestabilnije područje, sagovornik Danasa kaže da ne veruje da će bilo ko preduzimati bilo kakve jedostrane mere, jer će to zaista naići na najoštriju reakciju Evropske unije i njenih partnera.

“Mogući su samo minorni incidenti, ali ne i neki ozbiljni sukobi koji bi vodili u neki mali rat. Ako neko to i pokuša reperkusije će biti drastične”, navodi Vujačić.

Na pitanje da će Srbija biti prinuđena da promeni stav o neutralnosti, obzirom da je NATO svuda oko nas, sagovornik Danasa kaže da da ako tu alijansu smatramo neprijateljskom onda se može reći da se njen obruč oko nas steže.

“Činjenica je,međutim, da je NATO prisutan u zemljama u našem susedstvu odavno i tu nema ničeg novog”, zakljućuje Ivan Vujačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari