RSSRegion

Petak

Ranije

Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

18/04/2008 | Podgorica

Monitor poziva na odbranu slobode izražavanja

Podgorica - Crnogorski nedeljnik Monitor pozvao je juče na solidarnost i odbranu slobode izražavanja u Crnoj Gori povodom brojnih sudskih procesa pokrenutih protiv tog lista, a čiji odštetni zahtev iznosi "više stotina hiljada evra." Monitor je u saopštenju povodom nedavne presude Višeg suda u Podgorici ocenio da je ta presuda "zlokobna najava procesa koji tek slede".

Crnogorski nedeljnik Monitor pozvao je juče na solidarnost i odbranu slobode izražavanja u Crnoj Gori povodom brojnih sudskih procesa pokrenutih protiv tog lista, a čiji odštetni zahtev iznosi "više stotina hiljada evra." Monitor je u saopštenju povodom nedavne presude Višeg suda u Podgorici ocenio da je ta presuda "zlokobna najava procesa koji tek slede".
Viši sud u Podgorici nedavno je kaznio Monitor i novinara tog lista Andreja Nikolaidisa sa 12.000 evra koje treba solidarno da isplate reditelju Emiru Kusturici na ime naknade za "pretrpljene duševne bolove i povredu ugleda i časti".
Crnogorski nedeljnik navodi da "slučaj Kusturica nije jedini koji preti da obuzda medijske slobode" i ukazuje na to da se u ovom trenutku protiv Monitora vodi više sudskih procesa i "preti kaznama od više stotina hiljada evra". "Istovremeno, protiv crnogorskog dnevnika ‘Vijesti’, tužbeni zahtevi na ime klevete i duševnih bolova iznose nekoliko miliona evra", navodi se u saopštenju.
Ukazuje se da Monitor i Vijesti "prednjače u istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori" i da su "u velikom broju slučajeva njihovi tužioci predstavnici političkog i poslovnog vrha". "Nepodnošljiva je ironija da retki, slobodni i antiratni mediji i pojedinci nisu bili toliko napadani, ugroženi i ‘ubijani’ čak ni u devedesetim kao što su danas u Crnoj Gori Mila Đukanovića, nekadašnjeg Miloševićevog ratnog partnera, a sadašnjeg faktora mira u regionu, saveznika EU i SAD", zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)