Ankara (3): Priča o neobičnom čoveku 1Foto: Mila Starčević

Ceo kompleks se zove Anitkabir i leži na površini od 750.000 kvadratnih metara.

Na ulazu je grandiozno klesani spomenik na kome vođa nacije stoji ravnopravno sa seljakom i vojnikom čime je metaforički prikazano jedinstvo zemlje. Tu je i Kula nezavisnosti ispred koje je skulptura turskih žena u nošnji. Na kraju lavljeg puta nalazi se Ceremonijalni skver na koji može da stane 15.000 ljudi. Tu se nalazi stub sa turskom zastavom – najviši u Evropi sa svoja 33 metra kao i grob drugog predsednika Turske, Ismeta Inenija.

Sa betonskog platoa trga uzdiže se impozantno zdanje Mauzoleja. Smešten na vrhu brda koje dominira Ankarom sa 42 mermerne stepenice koje vode do ulaza. Unutra, na centralnom mestu smešten je sarkofag od crveno-belog mermera. Pored njega, mirno i nečujno, neprestano prolazi masa sveta. Do 1953. Ataturkovo telo je bilo smešteno u Etnografskom muzeju sve do 1953. kada je na petnaestogodišnjicu njegove smrti prebačeno u Mauzolej gde i danas počiva.

Mustafa Kemal Ataturk je jedan od malobrojnih predsednika koji je posle toliko godina i dalje ostao voljen od svog naroda i prvi predsednik republike koji je uspeo da modernizuje Tursku i u potpunosti je okrene prema Zapadu. Rođen 1881. vojnu školu je završio u Bitolju, akademiju u Istambulu, a kada je postao predsednik, Mustafa Kemal je uveo demokratiju i doneo niz promena korisnih za napredak Turske. Sve do perioda njegove vlasti, narod je dotadašnje (otomanske) zakone smatrao ‘mrtvim slovom na papiru’! Međutim, kada je došao na vlast novi predsednik nije imao vremena da sačini sve zakone, već je proverene i dobre uzimao iz evropskih zemalja (Nemačka, Francuska, Švajcarska). Za one koje je on doneo ili izmenio – zahtevao je da se moraju poštovati. I uspeo je u tome! Naročito posle javne egzekucije (1928 godine) koja je izvršena nad 2700 ljudi koji nisu hteli da prihvate zakon o nošenju fesa i zara! Životni moto ovog jedinstvenog čoveka ispisan na svim njegovim spomenicama glasi: „Mir u kući – mir u svetu!“

Ovaj netipični Turčin sa plavom kosom i plavim očima, privatno je imao dve slabosti: žene i piće! Prvu je ‘usavršio’ kada je bio ataše u Bugarskoj, a svoj šarm potvrdio ‘kod kuće’ iza sebe ostavljajući afere kao što je bila ona sa poznatom engleskom književnicom Agatom Kristi! Druga njegova slabost koju je upražnjavao do kraja života nazvana je ‘Ataturkov koktel’ i sastojala se od 1/3 rakije i 2/3 vina. Kažu da mu je baš ona došla glave pošto je oboleo od ciroze jetre i umro – u 57-oj godini života.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari