Surogat roditeljstvo kao novi trend 1

Stil i brzina današnjeg života nam donose sve manje socijalizacije i sve manje brakova i kompletnih porodica.

Postali smo egocentrični, fokusirani na sebe, fizički izgled, uspeh na poslu, nedovoljno vremena i potrebe imamo za drugima. 30-e su nove 20-e, cilj je biti što duže mlad, bez ograničenja i obaveza. Kvalitetna druženja i razgovore zamenili smo društvenim mrežama. Postajemo grupa pojedinaca koji su okupirani svojim telefonima, računarima i drugim modernim aparatima. Veze se svode na nekoliko viđanja, prioritet je biti slobodan, ne trudimo se dovoljno oko suprotnog pola.  Ako nešto slučajno ne štima, idemo dalje, toliko je drugih opcija.

Mnoga istraživanja pokazuju da se parovi sve teže i ređe odlučuju na brak, a sa druge strane da je razvoda sve više. Zaista kao da su generacije pre nas učili da stvari treba popravljati, raditi na njima, a nas da ih odmah bacimo i kupimo novu.

Sve ovo vodi do pojave da se muškarci nađu u nekim zrelim godinama, požele da se ostvare kao roditelji, a shvate da nemaju pravu osobu pored sebe, nekoga sa kim bi podelili ostatak života i osnovali porodicu. Nešto što je odavno postalo trend u svetu, a polako dolazi i kod nas jeste da oni onda  sve  češće traže surogat majke, koje bi im rodile dete. Sve više je zapravo muškaraca koji se odlučuju biti samohranih roditelji. Isti slučaj je i sa ženama, koje biraju karijeru u odnosu na porodicu, pa dođu u određene godine kada više ne mogu da postanu majke. Postoje i slučajevi kada pak ne žele da kvare svoj fizički izgled trudnoćom, ili da odsustvuju sa posla duži period i da ih to ometa u napredovanju, te odlučuju da potraže surogat majku. Ovaj fenomen o kojem ćemo pisati se zapravo odnosi na inicijativu savršeno zdravih žena i muškaraca da plaćaju surogat majke da nose i rađaju njihovu decu i na taj način poštede sebe svega onoga što trudnoća ili stvaranje porodice i brak sa drugom osobom nosi.

Jedan od prvih koji je počeo da priče otvoreno o ovoj temi je doktor iz Los Anđelesa, Viken Sahakian. On je odlučio da kaže ko su njegovi pacijenti i iz kojih razloga se zapravo odlučuju na surogat roditeljstvo. Kako je on istakao, mnogi koji dolaze kod njega, posebno javne i poznate ličnosti, lažiraju trudnoću, trudničke stomake, pokazuju kako su se brzo vratili u formu posle porođaja, jer ne žele da se otkrije prava istina. Zapravo sve više, posebno imućnijih osoba, koristi usluge surogat majki. Oni još uvek ne žele to uglavom priznati, ili za svoj izbor pronalaze razne druge razloge i izgovore.

Neke od poznatih ličnosti koji su koristili surogat majke su Robert de Niro, Nikol Kidman, Sara Džesika Parker, pevačica Beyonce, koja je izjavila da traži surogat majku za svoje drugo dete i dr. Svakako jedan od najpoznatijih primera, jeste fudbaler Ronaldo, koji je dobio sina uz pomoć surogat majke. On je želeo da se ostvari kao otac, a identitet majke nikada nije otkriven. Iako je tada bio u vezi sa poznatom Ruskom manekenkom, ipak se odlučio na ovaj korak. Sada je izjavio da želi i drugo dete i da je već u potrazi za novom surogat majkom.

Pogled na porodicu danas

Porodica se danas nalazi u velikoj krizi i suočena je sa mnogim problemima. Neki od razloga su i traganje za slobodom i želja za samostalnošću njenih članova. Sve češća pojava su i samohrane majke, brakovi bez dece, očevi sa decom bez supruga. Nedostatak slobode, ambicije, prevelika želja za ličnim uspehom i ostvarenjem svojim sposobnosti su nešto zbog čega porodica i brak danas postaju sve manje privlačni. Svakako da oni predstavljaju i veoma ozbiljnu stvar i veliku odgovornost za šta mnogi nisu spremni.

Pored svega ovoga jednostavno postoje ljudi koji nisu za brak i ne žele da se vežu. Problem je ako se ove osobe nađu u vezi sa nekim ko u jednom trenutku svog života želi da zasnuje porodicu i stupi u brak. Ova druga osoba ipak se često zadržava u toj vezi, u nadi da će suprotna strana promeniti mišljene jednog dana. Najbolje rešenje je ipak prepoznati te osobe, koje ne žele brak, i jednostavno tražiti dalje, kako godine ne bi prolazile.

Danas je i veliki uticaj medija, koji utiču i formiraju mišljenje mnogih. Televizija i razni drugi sadržaji favorizuju hedonistički način života, uzbudljiv život bez partnera i predstavljaju zajednicu, decu kao omču i na neki način okove. Svedoci smo da u raznim filmovima, serijama, glavni junaci su u kasnim tridesetim godinama, žive slobodno i beže od svake obaveze, fokusirani su na karijeru, menjanje partnera, izlaske, druženja.

Mediji favorizuju hedonistički način života, uzbudljiv život bez partnera i predstavljaju zajednicu, decu kao omču i na neki način okove.

Sve ovo dovodi i do jedne iskrivljene slike i do straha šta će se sve to negativno desiti i promeniti, ako se uđe u brak i dođu deca.

Tu su svakako i priče kako sa tim stvarima jednostavno ne treba žuriti i kako treba maksimalno iskoristiti život pre toga, menjati partnere i uživati punim plućima. Upravo ovakvom razmišljanju su posebno skloni današnji muškarci, koji se, iz želje da slučajno nešto ne propuste, nađu u situaciji u već zrelim godinama, da nemaju partnerku sa kojom bi zasnovali porodicu. Te iz želje da imaju decu, traže surogat majke, koje bi im omogućile da se ostvare kao roditelji, a oni prema njima ne bi imali nikakvih obaveza, osim novčane naknade za koju se dogovore.

Položaj žene danas

Žene su oduvek težile ravnopravnosti i slobodu. Danas mogu da biraju svoja zanimanja slobodno i da napreduju i dostižu liderske pozicije. Odavno su istupile iz kućnih okvira i slike gde žena ostaje kući i podiže decu. Danas je gotovo nepoželjno zapustiti ili pak napustiti karijeru i ostati na neko vreme samo domaćica.

Jednostavno, kada težite višem pred vas se postavlja sve više prepreka i ciljeva. Pored toga što ulaže u svoje obrazovanje, napredovanje na poslovnom planu, samostalno plaća svoje račune, ona podjednako pažnje poklanja i svom izgledu. Uvek je moderno obučena, doterana, pazi šta jede zbog linije i nikako ne dozvoljava da se vide znaci godina na njenom licu i telu. Život kao da se pretvorio u jedno veliko takmičenje i ide se do te mere da se na društvenim profilima stavljaju slike koje su prošle kroz razne programe koji uklanjaju bore, koji kilogram viška, dodaju sjaj u očima, povećavaju grudi i sl. Bitno je izgledati srećnije, mlađe i lepše od drugih, pa makar i samo na slici. Tu dolazimo i do trudnoće i devet meseci koji uveliko menjaju život i izgled žene. To je često i duži period, kada ona jednostavno treba da se posveti svojoj bebi i novoj ulozi. Sve veći broj žena danas jednostavno nije spreman na to. Kada se i nađu u drugom stanju, glavna preokupacija postaje kako se što manje ugojiti i kako što pre vratiti stari izgled, da se gotovo zaboravlja koliko treba uživati u tom zaista posebnom i specijalnom stanju. Iz ovih razloga, a i često jer je uslov da bi i dobile neki posao taj da prvo potpišu kako u određenom periodu od par godina neće ostati u drugom stanju, odlučuju se za druge načine kako bi se ostvarile kao majke.

Surogat roditeljstvo kao novi trend 2

Surogat majka

Surogat majka je, po definiciji, zapravo punoletna ženska osoba koja bez nadoknade ili sticanja bilo kakve imovinske, novčane ili neke druge koristi nosi embrion koji je začet biomedicinski potpomognutom oplodnjom, a posle devet meseci predaje dete biološkim roditeljima. Surogat majke širom sveta moraju da ispunjavaju iste uslove. One treba da budu između 18 i 35 godina stare i da imaju jedno ili više svoje dece, znači da su već ostvarene kao majke. Ukoliko je potencijalna surogat majka udata, njen suprug mora da da pisano odobrenje za ovakav postupak. Još jedan od bitnih detalja  je da surogat majka svakako ne sme da ima kriminalnu prošlost, a mora i da dokaže moralnu i psihološku zrelost, kao i dobro fizičko stanje.

Kako surogat roditeljstvo postaje sve više trend među uspešnijim i imućnijim, tako su počele da se otvaraju i agencije za surogat majke i za ovu uslugu žene dobijaju sve veće novčane naknade. Sve se polako pretvara u veliki biznis, posebno u siromašnijim zemljama. Neke od zemalja gde žene u velikom broju slučajeva zarađuju i pomažu svoje porodice tako što su surogat majke su Ukrajina, Indija, Tunis… Glavni grad trenutno što se tiče surogat roditeljstva jeste Kijev. U Americi je najveći broj agencija koje posreduju u ovim uslugama i neke čak nude izbor inteligencije, nacionalnosti, izgleda budućeg deteta. Mnogi se slažu da stvari polako izmiču kontroli, iz tog razloga u nekim zemljama ovaj vid roditeljstva je zakonski zabranjen. A i svi oni uslovi koje treba da ispunjava surogat majka se u značajnom broju slučajeva ne poštuju.

Veoma je interesantan i sam psihološki profil surogat majki i kako se odlučuju na ovaj korak. Veliki broj njih to radi isključivo zbog materijalne koristi, ali neke od njih govore da jednostavno žele da pomognu drugim ljudima i to rade iz krajnje altruističnih motiva. Poznat je slučaj i prve surogat majke, još osamdesetih godina, koja nakon toga što je predala dete roditeljima tražila da joj se beba vrati. Proces je dugo bio na sudu, dok na kraju nije donesena presuda da surogat majka nema više nikakvih prava nad detetom. Ona je posle toga pala u duboku depresiju. Poznati su i slučajevi gde je surogat majkama bilo i sudski zabranjeno približavanje detetu i njegovoj porodici, te su neke čak dobijale i razne pretnje i uvrede, te bile uznemiravane od strane porodice kojoj su predale dete. Neke pak surogat majke izjavljuju da ne osećaju da je to dete njihovo i da od početka trudnoće razmišljaju samo o tome kako će ga predati drugim ljudima, koji će biti njegovi roditelji. Ovo uglavnom izjavljuju žene koje iza sebe imaju i više od osam, devet trudnoća.

Ne možemo a da ne primetimo i da se ne zapitamo, da li to za njih onda predstavlja zapravo devet meseci posla, bez uživanja. Šta je onda sa onim da bi to trebao biti najsrećniji i najmirniji period u životu svake žene. Mnoge teorije govore o tome kako dete prepoznaje majku još dok je u njenom stomaku, kako se još tada stvara njihova posebna veza. Kako dete već tada prepoznaje njen glas, oseća njene emocije i koliko je željeno. Tu dolazimo i do samog procesa rađanja, kada majka po prvi put vidi svoje dete, čuje njegov plač, sam čin njegovog dolaska na svet.

Roditeljstvo

Roditelji su osobe koje odluče zajedno osnovati porodicu i imati potomstvo. Sam taj osećaj i želja da postanu majke i očevi usmerava ih ka tome da se brinu o deci. Za decu su njegovi roditelji  uzori i oni kao mali sunđeri upijaju sve od njih. Deca posmatrajući odnos roditelja uče o ljubavi, međusobnom poštovanju, komunikaciji, razumevanju, o različitim ulogama u porodici, pravim vrednostima, te kako se i rešavaju neki problemi i prevazilaze krize. Svako dete stvara poseban i jedinstven odnos sa roditeljima istog pola, kao i sa roditeljom suprotnog pola. Obe relacije i veze su isto bitne i drugačije, ali jednako utiču na razvoj deteta i na to u kakvu će osobu kasnije izrasti.

Dete koje odrasta sa ocem, koji ga je dobio uz pomoć surogat majke, može biti suočeno sa mnogim pitanjima i problemima. Neki od njih su sigurno i to da otac, recimo, često bude menjao partnerke i dete ne može da stvori kvalitetan odnos sa samo jednom ženskom figurom. Ili da li će dete uopšte u svojoj blizini imati neku žensku osobu, koja će mu u tom smislu odigrati majčinsku uloga. Šta se dešava i ako u nekom trenutku surogat majka odluči da želi da viđa svoje dete, potraži ga. Tu je sigurno u nekom momentu života i neizbežna situacija kako uopšte, na koji najbolji način objasniti detetu ko je zapravo njegova majka i kako je došao na svet. Kako će se osećati kada shvati da nije, kao mnogi, zapravo plod ljubavi dvoje ljudi.

Mnoga pitanja se postavljaju i kod potpuno zdravih ženskih osoba, koje se uz pomoć surogat majke  žele ostvariti kao roditelji. Da li u ovom slučaju to predstavlja jednu veliku sebičnost? Kakav primer se šalje tom detetu, ako se zbog fizičkog izgleda, ili napredovanja u karijeri neko odriče samog procesa kako se postaje i uči biti majka. Ako se neko odriče devet meseci sa svojim detetom, osećanja njegov nastanka, rasta, razvoja i trenutka da ga ona donese na svet.

Dragica Danilović

Master psiholog i OLI savetnica

[email protected]

064/525-0848

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari