Ugroženi stariji od 65 godina, gojazni i osobe koje imaju oslabljen imunitet 1Foto: Wikipedia

Muškarac P. M. (81) preminuo je od posledica virusa Zapadnog Nila, a registrovana su još dva slučaja obolevanja od tog virusa, saopštio je u ponedeljak Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

 Slučajevi obolevanja su registrovani u Južnobanatskom i Mačvanskom okrugu , navodi se u saopštenju.

Prema rečima Dragana Ilića, direktora Instituta, na osnovu nadzora utvrđeno je da imamo nove lokacije na kojima su registrovani komarci sa tim virusom. To znači da na široj teritoriji Srbije imamo prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila, što definitivno govori o tome da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda, rekao je Ilić.

On je istakao da lokalne samouprave uništavanje komaraca moraju staviti među prioritete.

Poručio je da je bitna i lična zaštita, što podrazumeva da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica kao i postavljanje zaštite na prozorima.

Kako su ranije preneli mediji, virus zapadnog Nila je u Beogradu izolovan kod komaraca u dva uzorka – na Banovom brdu i na opštini Palilula.

 

Ilić kaže da, pored zaštite od ujeda komaraca kao ključne preventive, i Zavod za biocide i službe koje se bave tretiranjem komaraca treba da intenziviraju svoje aktivnosti, posebno u onim delovima grada gde je već izolovan virus kod komaraca.

 

Simptomi infekcije kod ljudi, prema njegovim rečima, nespecifični su i ispoljavaju se kao obična prehlada tako da kod blizu 80 odsto onih koji budu inficirani virusom zapadnog Nila, posebno kod mlađe populacije, infekcija će proći bez ikakavih simptoma i tegoba. Antitela na tu infekciju mogu da se konstatuju samo ako se uradi test.

 

„Kod 20 odsto simptomi su blagi kao blaža prehlada, groznica, malo povišena temeperatura, malaksalost. Ukoliko dođe do glavobolje ili nekih neuroinvazivnih siptoma, upala moždanica, to je onda ozbiljna forma infekcije i podrazumeva potrebu intenzivnog lečenja i tretmana“, rekao je Ilić.

 

Dodao je da je tretman u tom slučaju nespecifičan jer ne postoji neki specifičan lek protiv tog virus.

 

„Leče se ustvari simptomi“, rekao je Ilić i naveo da je u slučaju upale moždanica potrebno obratiti se izabranom lekaru, a zatim i Institutu za infektivne i tropske bolesti gde se ti pacijenti dalje tretiraju.

 

Govoreći o rizicima infekcije tim virusom kod ljudi, Ilić je rekao da su posebno ugroženi stariji od 65 godina, gojazni i osobe koje imaju oslabljen imunitet.

 

To su, dodao je on, kategorije stanovništva koje su u posebno povećanom riziku za obolevanja, a i posledice mogu biti teže kod njih.

 

 

 

Registrovanje obolelih

Registrovanje obolelih se sprovodi na osnovu podataka dostavljenih, u skladu sa Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2016. godine Instituta za javno zdravlje Srbije i laboratorijskih kriterijuma, prema preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti.

Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis), neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari