Muljača ljubavi i strasti 1

Darel je na „muljaču sveta“ odgovorio Aleksandrijom, veličanstvenom „muljačom ljubavi i strasti“, pri tom ispisujući divnu i ingenioznu rečenicu „Srce dobija sve što želi, a plaća dušom“, kao i „Grad postaje čitav svet kada čovek voli jednog od njegovih stanovnika“.

Roman postiže uspeh, ali Darel ne nalazi sreću. NJegova kćer, Sapfo, izvršava samoubistvo. Pre toga se dugo leči kod psihoanalitičara i stalno spominje oca u kontekstu psihološkog ili fizičkog incesta. U njenom dnevniku iz 1965, pisanom u Grčkoj, stoji da je sa četrnaest godina imala abortus. Zauvek će ostati tajna da li je u jednom trenutu Darel odlučio „da srce dobije ono što želi, a da plati dušom“. Ili je Sapfo potonula u tamne lavirinte psihe gde iluzije i strahovi lako bivaju zamenjeni za istinu. Ostaje činjenica da njoj jeste dato neprikladno ime Sapfo, koje priziva biseksualnost, da pisac u epistolama nema mnogo razumevanja za duševne slomove ni Eve ni njihove kćeri, da su i prva i druga žena netragom otišle od njega, a da je treća, Klod, umrla od raka pluća, jer je način života uz Darela bio naporan i surov – beskonačne litre alkohola i cigareta trošile su se svakodnevno. „Ili se ubijam ili pišem roman“, izjavljivao je Darel i dodavao da „čudovište postoji u svakome od nas“. Četvrtu suprugu sam Darel je oterao, najednom tvrdeći da je – lezbijka.

Do kraja života, Darel neće nadmašiti visoke, strme, zavodljive hridi „Aleksandrijskog kvarteta“. NJegovi prijatelji su tvrdili da „kada bi Darel ušao u sobu, nastala bi vesela atmosfera, kao da je neko otvorio flašu šampanjca“. U drugoj polovini života zavoleo je budizam i poznavao mnogo budista. Kada je preminuo 1995, javio se jedan lama i rekao da je Darel već reinkarnirao i da živi kao čuvar vinograda u Burgundiji. Volim da ga zamišljam tamo, među suncem, u vinogradima, među bocama gde u svakoj spava po jedan anđeo, sada, kada je napokon daleko od svih bolova i prevara i poroka, od kojih su uspeh i slava bili među najstrašnijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari