Recept nedelje: Gurmanska pita sa mesom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Gurmanska pita sa mesom je posebnog ukusa jer se za njemu pripremu koristi njeguška pršuta. Odličan izbor za prave gurmane.

Neophodni sastojci:

250 g mlevenog mesa od buta

20 g crnog luka (najmanja glavica)

1 kašika ulja

100 g njeguške pršute

50 g šargarepe

50 g mesnate, crvene, paprike

50 g kukuruza šećerca

začini(po ukusu): so, biber, origano, kari, tucana ljuta paprika

3 jajeta

1 šolja jogurta

1/2 šolje ulja

2,5 šolje brašna

2 kašike kukuruznog griza

1 kesica praška za pecivo

*(koristiti šolju od 2 dl) 

Za završnicu (količine odredite sami): kisela pavlaka, mleveni biber, isekana pršuta, kukuruz šećerac, šargarepa, peršunov list… 

Recept nedelje: Gurmanska pita sa mesom 2

Priprema:

Crni luk iseckajte što sitnije i propržite ga na vrelom ulju dok ne porumeni. Potom dodajte iseckanu pršutu, šargarepu i papriku. Propržite vrlo kratko, pa dodajte mleveno meso.

Meso pržite 15-tak minuta, pa dodajte kukuruz i sve navedene začine (količine začina prilagodite svom ukusu, preporuka je po 1/3 kašičice od svakog začina).

Smesu ostavite da se dobro ohladi. Dok se smesa hladi, pripremite testo.

Umutite penasto jaja, pa dodajte ulje i jogurt, potom brašno, griz i prašak za pecivo. Dobro sjedinite sve satsojke. U testo sipajte ohlađeno meso i izmešajte. Pitu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje ili u modlu za mafine. Pecite je oko 30 minuta na 200 stepeni. Kada se gurmanska pita prohladi, premažite je kiselom pavlakom i dekorišite po želji.

Recept nedelje: Gurmanska pita sa mesom 3

Napomena:

Gurmansku pitu sam pekla u plehu za mafine, koji sam obložila papirnim korpicama, i dobila 18 komada, a punila sam 2/3 korpice.

Pitu možete, naravno, peći i u nekom drugom plehu, po vašem izboru, ali savetujem da ne bude deblja od 3 cm prilikom izlivanja u pleh.

Jer, pita nije pita ako nema oblik pite

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari