Recept nedelje: Humus 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Humus je orijentalni namaz od leblebija/nauta. Jela delim na zimska i letnja. Humus svrstavam u zimska jela, ali s obzirom da odlično ide uz paradajz šteta bi bila ne napraviti ga u sezoni paradajza.

A zašto hranu delim na zimsku i letnju?! Odgovor je vrlo logičan – tokom letnjih meseci uglavnom koristim sveže, sezonske , namirnice. Namirnice koje su dostupne tokom cele godine, ostavljam za neke hladnije dane. Naravno, podrazumeva se da se ovoga ne morate pridržavati.
Samo kažem da ja to tako.

Humus je sve popularniji u našim krajevima. Napraviše od njega čitavu nauku, a za pripremu je „prost kao pasulj“.

Recept nedelje: Humus 2
Humus je vrlo hranljiv i ukusan – obiluje belančevinama i mineralima, pa se preporučuje za vreme posta, veganima, vegetarijancima…

Bila sam više nego ubeđena da sada skoro svi znaju šta je humus s obzirom na njegovu zastupljenost u prodavnicama i medijima.

Ali, ipak sam pogrešila – još uvek ima onih koji ne znaju šta je humus. Za njih je humus i dalje zemlja za cveće.

Zbog toga ponovo pišem na temu humusa. Humus gotovo uvek pripremam odokativno.
Ne može da ne uspe. Posebnost mu daju korišćeni začini od kojih najčešće koristim: mleveni kim, mrvljeni čili, beli luk u prahu, alevu papriku, ali i tahini. Recept za tahini možete videti ovde.

Tahini možete kupiti ili napraviti po pomenutom receptu. Uspešnost tahinija zavisi od toga koji procesor za hranu koristite. U nekim food procesorima uspem da ga napravim skoro bez dodavanja ulja, u nekim ne. Zato savetujem da ulje dodajete postepeno. A ukoliko inače ne koristite susamovu pastu, možete samleti nekoliko kašika prepečnog susama i dodati u humus.

Ne postoje određena pravila kojih se morate pridržavati kada pripremate humus.

Napominjem da je humus ukusniji kada sadrži više tahinija.

Uobičajeno je da se u humus stavljaju sveži beli luk i sok od limuna. Ne stavljam ni jedno ni drugo – nisam ljubitelj svežeg belog luka, kriške limuna dodajem prilikom služenja.

Leblebije možete sami skuvati ili kupiti kuvane (u konzervi). Ako se odlučite da ih kuvate, a do sada to niste radili, napominjem da se ponašaju slično kao pasulj. A šta još možete naporaviti od vode u kojoj su se kuvale leblebije, pogledajte ovde.

Recept nedelje: Humus 3

Humus, sastojci:

300 g kuvanih leblebija
1 kašičica morske soli
4-5 kašika ulja po izboru*
2-3 kašike tahinija
začini po ukusu: mrvljeni čili, aleva paprika, beli luk u prahu, mleveni kim, đumbir…
tečnost po potrebi

Humus, priprema:

Za pripremu humusa najčešće koristim štapni mikser, ali možete koristiti bilo koji procesor za hranu.
Leblebije stavite u posudu, potom dodajte sve ostale sastojke osim tečnosti.
Kada počnete da miksate, tečnost sipajte postepeno.
Tečnost (u kojoj su se kuvale leblebije) dolivajte sve dok ne dobijete željenu gustinu.
Uzmite u obzir da će humus biti čvrsći kada odstoji.

Po želji, humus poprskajte uljem, pospite mrvljenim čilijem i dodajte kriške limuna prilikom služenja,

U humus možete dodati 2-3 kašike ajvara ili nešto drugo po izboru.

I to je sve.

Uz humus se obično služi neki od istočnjačkih (indijskih) hlebova – tanki hlebovi kao što su tortilje ili palačinke (čapati, naan, parata…) Vi ga možete poslužiti onako kako želite. I ne zaboravite da dodate koju ljutu papričicu i paradajz. Humus možete koristiti kao nadev za punjenje posnih korpica. Savršen je za posna/veganska predjela.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari