Nicanje prvih mlečnih zuba i pravilan način pranja 1

Vreme nicanja prvih zuba je kada odojče ima oko šest meseci života, ali je moguće da to bude i treći mesec ili čak mnogo kasnije nego što je uobičajeno.

Te varijacije u nicanju zuba se smatraju normalnim razvojem. Bebe su tada obično nervozne, balave i žvaću predmete koje dohvate ručicom, ne mogu da spavaju, plaču.

Bebi će biti lakše ako joj blago, svojim prstom masirate desni ili ih mekanom četkicom češkate. Postoje i posebne glodalice koje se mogu držati u frižideru pa kada ih bebe glođu, onda se desni hlade i tegobe se smanjuju. Nije suvišno napomenuti da je potrebno da predmeti koji dolaze u dodir sa bebinim ustima budu čisti.

Kao što je već navedeno, prvi zubi počinju da rastu oko šestog meseca života i nastavljaju sa rastom do oko tri godine.

Deca dobijaju 20 mlečnih zuba tokom tri godine života. Obično bebi prvo niču dva srednja donja sekutića (jedinice). Sekutići su osam prednjih zuba (četiri donja i četiri gornja). Nekoliko meseci kasnije niču gornji sekutići, njih četiri u razmaku od po mesec dana.

Prosečna beba od godinu dana ima šest zuba, četiri gore i dva dole. Zatim sledi pauza od nekoliko meseci do narednog nicanja. Tada naglo jedan za drugim izbija šest zubića: dva preostala sekutića dole i četiri prva kutnjaka. Kutnjaci ne niču odmah pored sekutića jer ostavljaju mesto za očnjake.

Posle pojave prvih kutnjaka sledi pauza od nekoliko meseci pre nego što između sekutića i prvih kutnjaka ne počnu da rastu očnjaci. Ovo se najčešće dešava u drugoj polovini druge godine. Na kraju niču još četiri druga kutnjaka (iza prvih), obično polovinom treće godine.

U proseku prvi sekutići niču oko 7. meseca, drugi oko 8, prvi kutnjaci od 10. do 14. meseca, očnjaci od 14. do 20. meseca i na kraju drugi kutnjaci od 24. do 30. meseca. Ovo je prosek i ne treba da se brinete ako je kod vaše bebe raspored nicanja zuba raniji ili kasniji.

Od druge godine se preporučuje redovno korišćenje četkice za zube i dečje paste. Dečja pasta za zube koja sadrži fluorid jača zubnu gleđ i sprečava nastanak karijesa (zubnog kvara). Minimalna doza paste oko 0,5 do 1 cm razvučena po dužini četkice biće sasvim dovoljna za pranje zubića. Ako se pasta pažljivo rasporedi po vrhovima četkice, ne može se progutati.

Postavite četkicu na liniju između zuba i desni pod uglom od oko 45 stepeni.
Najpre pravite male, kružne pokrete čisteći jedan po jedan zub, a zatim povlačite četkicu u smeru rasta zuba (gornje zube nadole a donje nagore). Potrebno je voditi računa da se slučajno ne preskoči neki zubić.

Grizne površine je potrebno četkati napred – nazad i kružnim pokretima tako da se prođu sve fisure i ulegnuća.

Zube je potrebno oprati i sa unutrašnje strane koja je okrenuta ka jeziku i nepcima tako što se četkica postavi pod uglom od 45 stepeni na granicu desni i zuba i najpre se pere kružnim blagim pokretima a zatim u pravcu nicanja zuba.

Jezik je takođe potrebno oprati vodeći računa da se kod deteta ne izazove refleks povraćanja.
Na kraju je potrebno detetu pomoći da ispere usta.

Kako olakšati tegobe

Gelovi i tečnosti koje sadrže sredstva protiv bolova, tj. malu količinu anestetika, takođe ublažavaju simptome izbijanja zuba. Dečji stomatolog i pedijatar vam mogu dati savete kako da se ponašate u slučaju potrebe. Beba može dobiti i temperaturu pa je tada potrebno da se konsultuje pedijatar koji će utvrditi da li je temperatura nastala zbog nicanja zuba ili iz drugog razloga.

(Preuzeto sa sajta Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari