Preporuke za mere prevencije protiv gripa 1Foto: FreeImages / Sebastian Smit

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije.

To su izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), često provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi, održavanje higijene prostora u kome radimo.

U predstojećem periodu posebnu pažnju je potrebno obratiti na posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u gerontološkim centrima (domovi za stare, domovi za negu lica sa posebnim potrebama i sl.). U posetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbegavati blizak kontakt.

Deo opšte zdravstvene kulture je ne samo briga o sopstvenom zdravlju, već i briga o osobama u okruženju. U ovom periodu posebnu pažnju treba obratiti prilikom posete obolelih koji su hospitalizovani. Trajanje posete treba ograničiti po dužini trajanja i broju posetilaca.

Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija ustanove može doneti odluku o ograničenju ili zabrani posete pacijentima.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti, preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata. Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti. Kod svakog pogoršanja kliničke slike bolesti neophodno je obratiti se lekaru.

(Preuzeto sa sajta Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari