Od trga do bliznakinja 1

Drugog dana obilaska Kuala Lumpura išli smo na Trg nezavisnosti ili Merdeka trg na kome se nalazi zgrada Sultan Abdul Samad, klub Selangor, kao i anglikanska katedralna crkva posvećena Bogorodici Mariji, u tamošnjem narodu poznatija kao Crkva Svete Meri.

Upravo na tom trgu smo primetili koliko je jak britanski uticaj. Tu je i teren za kriket, te zgrada koju su koristili Britanci, sa tornjem u obliku Big Bena. Ovaj sat je sagrađen u znak sećanja na britansku kraljicu Viktoriju. Od 1957. svake godine ovde se održava parada.

Kraljevska palata, odnosno Istana Negara, zvanična rezidencija monarha, nalazi se u severnozapadnom delu Kuala Lumpura. Izgleda grandiozno. Nova palata je otvorena 2011, pa je tako zamenila staru koja se nalazila u centralnom delu grada. Podeljena je u tri dela i ima čak 22 kupole. Taj dan je toliko bilo vruće da mi je bilo žao stražara, a još više njihovih konja, kojima nikako nije bilo drago što satima stoje na uzavrelom mermeru.

Petronas kule su dve zgrade bliznakinje, najviše takve trenutno na svetu. Visoke su 451,9 metara i spojene su „mostom“. NJih prvo primetite u gradu, te se možete pomoću njih orijentisati. Imaju 88 spratova, a ako sam dobro razumela vodičkinju DŽenu, u njima može i da se stanuje, mada me ne držite za reč. Svakako su prvenstveno poslovne zgrade. Nismo ulazili u njih, ali je i odozdo pogled spektakularan. Uveče su osvetljene divnim svetlim bojama, izgledaju zaista moćno. Ispred njih je park, koji podseća na Central park u NJujorku. Divan je za šetnju i opuštanje. Tu je i Trejders (Traders) hotel, koji ima bar i u baru bazen i sve to s pogledom na Kuala Lumpur.

Pili smo i malezijsku kafu Kopi u lokalnom kafiću takvog i imena – Lokl. Možete da birate između crne i bele, s tim što ako hoćete slatku, oni vam je zašećere, a ne vi. Lepog je ukusa, jaka.

Batu pećina je baš lokacija za turiste. Nalazi se u predgrađu grada, možda nekih pola sata vožnje iz centra. Statua najmlađeg sina indijskog božanstva Šive – Murugana, visoka je 41 metar i nalazi se na ulazu u pećinu. A da biste u istu ušli i videli indijski hram smešten u njoj, čeka vas 272 stepenika, uzbrdo, i majmuni koji jedva čekaju da vam otmu hranu ako je vide. Kao i u drugim indijskim hramovima, ženske osobe koje su u suknjama i šorcevima iznad kolena ista moraju da pokriju maramom. U obližnjem kafiću smo probali tradicionalni crni čaj sa mlekom. A ko ogladni, tu su i palačinke sa sirom, čokoladom… Koštaju od četiri do sedam ringita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari