Gandinagar (1) : Čvorište biznisa i turizma 1

Gandinagar, administrativni centar najzapadnije indijske savezne države Gudžarat, često nazivaju najzelenijom prestonicom u zemlji.

Možda I zato, Gandinagar, koji se prostire na preko 50 kvadratnih kilometara a za indijske prilike ima „tek“ 200.000 stanovnika, brzo postaje poželjna destinacija za nekretnine, dok je obližnje privredno I kulturno središte Gudžarata, višemilionski Ahmedabad prenaseljen.

Gandinagar je podignut od sredine 1960-ih u zelenom pojasu, kao drugi planirani grad u Indiji, posle Čandigara, glavnog grada saveznih država Harijana i Pendžab. Gandinagar je dom upravnih i administrativnih građevina Gudžarata, uz poznate obrazovne institucije, Nacionalni pravni univerzitet Gudžarata (GNLU), Nacionalni Institut za Dizajn, Nacionalni Institut za tehnologiju mode i Dirubai Ambani Institut za informacije I komunikacione tehnologije.

Država Bombaj je 1960. podeljena na Gudžarat I Maharaštru. Ahmedabad je postao privremeni glavni grad Gudžarata, a novi je građen na zemlji koja je bila deo istorijske države Petapur. Na mestu Gandinagara je kralj Petasin od Petapura u 13. veku vladao gradom Šerta. Posle smrti Petasina, sultanat Patana koristio je ovu zemlju kao bojno polje.

Novi glavni grad je projektovao glavni arhitekt H. K. Mevada, koji se školovao na Univerzitetu Kornel, a asistent mu je bio Prakaš M Apte. Mevada i Apte su radili pod nadzorom legendarnog švajcarsko-francuskog arhitekte Le Korbizijea (Šarl-Eduar Žanre-Gri, 1887-1965) na Projektu Čandigar tokom 1950-ih.

Gandinagar je podeljen na 30 sektora. Ulice se seku na svaki kilometar, a na svakoj raskrsnici kružni tokovi umanjuju brzinu saobraćaja. Ulice označene brojkama, a one koje se sa njima ukrštaju slovima Gudžarati alfabeta. Za kretanje po sektorima dostupni su autorikše (motorna vozila na tri točka) i autobusi javnog prevoza.

Ideja je bila da u Gandinagaru budu vladine kancelarije iz kojih bi se upravljalo Gudžaratom. Tako je u početku bio grad birokrata. Sada u Gandinagoru cveta turizam, lako se putuje u Ahmadabad, mnoštvo je prvoklasnih visokih škola i profesionalnim Instituta za obrazovanje.

Novi infrastrukturni projekti vlade Gudžarata privlače u Gandinagar ljude iz čitave savezne države i Indije. Stanovništvo, u kome dominiraju hindui, je raznoliko, mešavina profesionalaca, službenika vlade, studenata koledža. Gandinagar postaje kulturnog i ekonomsko čvorište jedne od najrazvijenijih indijskih saveznih država, sa mnoštvom inostranih investicija, multilateralnih kompanija I biznisa.

Jedan od središnjih objekata u gradu je Mahatma Mandir, konvencioni izložbeni centar I spomen područje, ali ne I hram jednom od najslavnijih Gudžaratanaca, „ocu“ inijske nezavisnosti Mohandasu Karamćandu Gandiju (1869-1948). Izgrađen u sektoru 13, to je izložbeni prostor u kome su prikazani ekonomski I industrijski razvoj Gudžarata.

Mahatma Mandir je povezan sa palatom skupštine Gudžarata saobraćajnicom širokom 162 metara i dugačkom tri kilometra. Autoput ima tri trake u oba smera sa zelenim površinama između. To je najšira avenija u Guđžaratu.

Radi se o jednom od najvećih konferencijskih centara u Indiji, sa površinom od preko 14 hektara, podeljenom na konferencijski prostor, tri velike izložbene hale, kao I manje dvorane. Samo besprekorno rashlađeni konferencijski centar sa prostranim hodnicima bez stubova može da primi 15.000 posetilaca istovremeno. Glavna hala izgrađena u stilu pozorišta ima kapacitet za 5.00 ljudi. Tu će se od utorka, 10. januara odvijati 8. samit „Živahni Gudžarat“, globalni investicijski skup na učestvuje i delegacija iz Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari