Arhitektura po vedističkim principima 1

Grad poluvekovnog postojanja nema mnogo turističkih atrakcija u kulturi staroj više hiljada godina. No, Gandinagar je čuven u Indiji zbog Akšardam hrama, jednog od najvećih u zemlji potkontinentu.

Svaminarajan Akšardam je veliki kompleks hramova sadašnjeg vođe socijalne, duhovne i kulturne hindi organizacije. Boćasanvasi Šri Akšar Purušotam Svaminarajan Sanstha (BAPS) su korenima u prastarim tekstovima znanja, vedama.

Kompleks je izgrađen u čast životu i učenju utemeljitelja BAPS Bagvana Svaminarajan (1781-1830). Sledbenici Svaminarajana veruju da živa duša odlazi u Akšardam posle dostizanja mokše ili oslobođenja. Oni obožavaju Svaminarajana kao samog boga. BAPS je, kažu, imućna organizacija sa 3.300 podružnica u svetu.

U centru kompleksa na 23 jutra je Akšardam mandir, za čije je gradnju utrošeno 6.000 metričkih tona ružičastog kamena peščara. Akšardam Madnir je visok skoro 33 metra, širok 40 i preko 73 dugačak. U njemu je 97 rezbarenih stubova, 220 kamenih greda i 264 skulpture.

U skladu sa vedističkim arhitektonskim principima, nigde u mandiru nisu korišćeni čelik i gvožđe. Grede, šest metara duge i svaka teška pet tona, korišćene su kao potporni stubovi kroz mandir. U centralnoj odaji mandira je preko dva metra visok murti ili sveti prikaz Svaminarajana, sačinjen od zlatnih listića.

Uz hram je Sahađanand Van, mešavina bašte za razmišljanje i dečjeg parka, vrt lekovitog bilja, jezero i vodopad. Predveče je na programu 45-minutni raskošna predstava sa laserima i vodoskocima, muzikom i živim glumcima, jedinstvena u Indiji i izuzetna u svetu.

Mirnog popodneva 24. septembra 2002. dvojica do zuba naoružanih terorista preskočila su ogradu mandira i unutra počeli nasumice da pucaju i bacaju ručne bombe na porodice koje su uživale u bašti. Poginulo je 29 muškaraca, žena i dece. Teroristi su ubijeni posle celonoćnog okršaja sa komandosima Nacionalne garde za bezbednost poslatim iz Delhija. Komandos i policajac su, takođe, poginuli, ranjeno je 70 ljudi.

Priprema za prizemljenje na aerodrom u Ahmedabadu je prilika za prvo upoznavanje sa još jednim ponosom Gandinagara, Međunarodnim finansijskim tehnološkim središtem (Tec-City) Gudžarata (GIFT). GIFT je prvi „pametan grad“ od 100 širom Indije koliko je planirala vlada premijera Narendre Modija.

GIFT je poslovno-stambena četvrt u nastajanju, projekat koji je osmislio premijer Modi, dok je u prvoj deceniji 2000-ih bio uspešan glavni ministar Gudžarata. Do sada su na planiranom području od 359 hektara izgrađene dve od predviđenih 110 višespratnica.

Osnovna namena GIFT je da obezbedi kvalitetnu fizičku infrastrukturu (struju, vodu, gas, rashladu, puteve, telekom i širokopojasni internet), kako bi finansijske i tehnološke kompanije tamo mogle da presele operacije iz Mumbaja, Bangalora, Gurgaona i drugih gradova u kojima je infrastruktura nepodesna ili preskupa. Imaće posebnu ekonomsku zonu, međunarodnu obrazovnu zonu, integrisano gradsko područje, deo za zabavu, hotele, konferencijski centar, međunarodni tehnološki park, jedinice Indijskih parkova softverske tehnologije (STPI), tržne centre, menjačnice i uslužne službe za desetine hiljada zaposlenih.

Biće tu i 25.000 „pametnih stanova“, u okviru „ekskluzivne I bezbedne zone“ sa idealnom ravnotežom rada i življenja zaposlenih u GIFT. Uopšte, GIFT bi trebalo da bude model urbane budućnosti u Indiji, koja će oko 2030. biti najmnogoljudnija zemlja na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari