Recept nedelje: Krompir paprikaš sa vrganjima 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada nemate puno vremena, a jede vam se neki paprikaš, predlažem da umesto mesa koristite pečurke – recimo vrganje.
Vrganji imaju prijatnu aromu koja ovom jelu daje poseban ukus.

Neophodni sastojci:

nekoliko kašika ulja

150 g crnog luka

1 kašika aleve paprike

500 g šargarepe

500 g krompira

1 crvena paprika

1 šaka suvih vrganja (ili 400 grama šampinjona)

začini po ukusu: beli luk, biber, so, ljuta paprika, origano, lovorov list, kari, mleveni kim,peršunov list.

Za knedlice:

1 žumance

1 kašičica pavlake

1 kašika brašna

1 kašičica kukuruznog griza

(knedlice sam napravila na ovaj način jer mi je žumance ostalo od medenjaka, a možete ih napraviti od celog jajeta)

Recept nedelje: Krompir paprikaš sa vrganjima 2

Priprema:

crni luk, sitno iseckan, propržiti na vrelom ulju. Obzirom da je ovo velika količina luka, za mene, a luk pije puno ulja, tokomprženja, dodajem po malo voide kako se luk ne bi zalepio i kako ne bi izgoreo.

Dodajte iseckanu šargarepu i pržite par minuta, a potom dodajte i alevu papriku koju treb ada pržite  dok ne zamiriše. Ona ne sme da izgori jer će jelo imati ne tako prijatan miris.

Sipajte šolju vode, a onda i iseckan krompir i vrganje koje ste prethodno oprali i držali potopljene u vodi. Iscekjate ppariku, pa dodajte i nju. Sipajte još jednu šolju vode i ostavite da se krčka.

Dok se paprikaš krčka, pripremite knedle:

Umutite žumance sa pavlakom i dodajte brašno i griz. Sve dobro izmešajte i ostavite da smesa odstoji nekoliko minuta. U šerpicu sipajte 4 dl vode, malo soli i bibera i ostavite da provri. Kada voda provri, stavljajte knedlice malom kašičicom, po četvrtinu kašičice. Neka sve vri nekoliko minuta, anakon toga i vodu i knedle sipajte u paprikaš. Potom dodajte navede začine u željenim količina i ostavite da se paprikaš krčka još 15-tak minuta.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari