Devet prirodnih načina za izbeljivanje zuba 1Foto: FreeImages / gökçe özaslan

Beli zubi i holivudski osmeh želja su mnogih, ali nisu svi dovoljno srećni da imaju dovoljno dobre gene ili dovoljno novca da poprave ono što su geni poremetili.

Osim toga što su skupi, tretmani laserskog izbeljivanja i slični mogu i oštetiti gleđ te ojačati osetljivost zuba, upozoravaju stručnjaci.

Zato je dr Ričard Markes, stomatolog iz Londona, za Daily Mail podelio savete kako zube održati belima prirodnim načinima i bez oštećenja, kako zuba, tako i novčanika.

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je prirodni izbeljivač i sastojak je mnogih pasta za zube. Pokušajte pomešati četvrtinu kašičice sode bikarbone s vodom i tako oprati zube – neće ih oštetiti, a s vremenom i redovnom upotrebom, primetićete razliku.

2. Jagode

Zahvaljujući jabučnoj kiselini, koja je prirodno sredstvo za čišćenje, ovo slatko voće može vam prirodnim putem izbeleti zube. Zato, ne suzdržavajte se od jagoda u sezoni.

3. Topla slana voda

So osim što prirodno izbeljuje zube, antibakterijski deluje na desni. Pomešajte kašičicu soli s čašom tople vode i koristite mešavinu kao vodicu za ispiranje usta.  

4. Bela hrana

Možda deluje očito, ali što svetliju hranu jedete, to će vam zubi manje tamneti. Dr Markes za očuvanje belih zuba preporučuje piletinu, rižu i ribu, a savetuje da se izbegava obojena hrana poput cvekle, borovnice i šargarepe, kao i ona naručena iz indijskih, kineskih i sličnih restorana jer često sadrže kurkumu koja takođe ostavlja tragove na zubima.

5. Jabuke

Jabuka se smatra jednom od najboljih namirnica za čišćenje zuba. Osim što ima takvu teksturu da pomaže skidanju plaka, kao i jagode sadrži jabučnu kiselinu koja će još pojačati proces.

6. Voda ili mleko

Kalcijum iz mleka pomaže ojačanju gleđi zuba kao i njihovoj strukturi dok je voda prirodni ‘čistač’ koji takođe pomaže uklanjanju plaka.

7. Sir

Osim što takođe sadrži kalcijum i tako ojačava zube, čišćenju pomaže i struktura sira, pogotovo onih tvrdih sireva.

8. Kokosovo ulje za ispiranje

Dr Markes kaže da veliku kašiku kokosovog ulja treba držati u ustima koliko god je moguće, a idealno bi bilo 15 minuta. Tako ćete ukloniti bakterije i sprečiti nastanak plaka kao i drugih ‘mrlja’ jer ćete ih namastiti.

9. Ugalj

Koliko god neobično zvučalo, ugalj dosta uspešno izbeljuje zube. Osim toga jača desni, uklanja toksine iz usta i apsorbuje bakterije. Uz sve to, jeftin je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari