Rim (2): Novčić za sreću 1

Još jedna: Fontana di Trevi u kojoj za sreću bacate novčić, a veruje se da će vas to ponovo vratiti u Rim. U to iskreno verujem.

Ono što je takođe nezaobilazno jeste rimski forum, uz naravno Panteon, Koloseum, zatim Vatikan, San Pietro – najveća katolička crkva na svetu čiju je kupolu projektovao Mikelanđelo, zatim vatikanski muzeji u kojima se nalaze dela Rafaela Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Ticijana i drugih. Najpoznatiji i najlepši deo muzeja je Sikstinska kapela (Capella Sistina) koju je oslikao Mikelanđelo. I tu postoji interesantna priča, ali verujem da ih sve znate. Možete obići i dvorce, parkove i vile u kojima ćete se odmoriti, pročitati novine, zaboraviti na mobilni telefon, uživati u naručju nekog ko vam je drag.

Grad ljubavi – naš susret, nespretan dodir ispod kišobrana, oblaci iznad tornjeva crkava i kapela. Campana immortale, zvona koja simbolizuju besmrtnost buđenja i života. Oblaci, pomalo tmurni ali zvuk harmonike, Mediteran i poneki stih doprinosi lepoti. Osećaj da si i u farmericama deo ogromnog Rimskog carstva rasprostire se duž čula koja registruju miris prošlosti uz laganu kišu, ukus kafe i nas dvoje na fotografijama. U albumu koji je svedok jedne ljubavi na putovanju snova. Trag ostaje na slikama, u ponekom stihu, blag dodir kapi po kamenim pločama utopljen u sivom koloritu grada. U jesen – Rim, besmrtni simbol umetnosti. Romantika na svakom uglu, zaobljeni lukovi koji podsećaju na užitak čineći savršenu ravnotežu. Šteta je slikati se u farmericama, nije u skladu sa srednjovekovnom arhitekturom.

I da ne zaboravim, sigurno ćete ogladneti od tolikog pešačenja. Možda vam neće biti važno šta ćete pojesti, ali zaista nemojte propustiti da probate čuvene italijanske specijalitete. Nezaboravna harmonija okusa pice ili neke od pasta, koje jednostavno morate probati.

Ne poznajem nikoga ko se vratio iz Rima a da nije oduševljen mediteranskim mentalitetom ljubaznih Italijana, lepotom i modernim stilom prelepih devojaka i žena. Takođe će vas oduševiti i način života Rimljana. Tempo života, uprkos brojnim turistima i saobraćaju nije turbulentan, naprotiv. Oduševiće vas grad koji odiše šarmom i dahom istorije, a u njemu – Rimljani koji ponosno nose epitet kulturne i istorijske prestonice Evrope.

I ne zaboravite: bacite novčić u Fontanu di Trevi. Sigurna sam da ćete se vratiti ponovo. Kao što se i sama ponekad nadam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari