Site name

Dopisnica

Novi Beograd: Grad za sebe, grad po sebi

U dnevničkim zabeleškama pisca, erudite i neprevaziđenog britko-dobronamernog cinika Borislava Pekića postoji jedno mesto na kome on odgovara na pitanje nekog stranca o tome gde je rođen.

7

Piše: Uroš Ćemalović

20. mart 2017. 14:43

Kada prvo kaže "u Podgorici", na naredno pitanje "a gde je to?", odgovara "nigde", pošto je - zna to dobro svaki iščupani ili ižvrljani saobraćajni znak na magistrali ka crnogorskom primorju - ime tog grada u to vreme bilo "Titograd". Pred zabunom sličnom onoj u koju je Pekić bacio svog neupućenog sagovornika može se naći i svako ko pokuša da sa nekim takvim razgovara o Novom Beogradu. Na primer, na pitanje "gde je grad u kome živiš?", prvi odgovor bi mogao da bude "između Beograda i Zemuna", a na naredni upit, koji bi, otprilike, mogao da glasi "dobro, a šta je pre bilo tu?", jedini smislen odgovor je "ništa". Međutim, sada je tu nešto čiju posebnost ćemo pokušati da uhvatimo rečima.

Tomovi mudrih, analitičkih i visoko referencijalnih stranica ispisani su o Novom Beogradu kao arhitektonskom, socijalno-političkom i kulturnom projektu. (O njemu su ispisani i verovatno još brojniji tomovi besmislica, ali tako to ide sa svakom važnom temom.) Možda jedna od najlepših savremenih zbirki pripovedaka na našem mnogoimenom jeziku takođe priča priče baš o ovom gradu, pantićevski vešto dočaravajući oporo-setnu atmosferu koja povezuje privremene egzistencije ljudskih junaka sa trajnom egzistencijom grada-junaka koji je ponekad mlađi od njih, a ponekad samo stariji brat koji se da voleti, između ostalog i zbog toga što se sećaš da je rastao sa tobom.

Kada ih posao, ljubav, slučajnost ili nešto četvrto nose kroz razne gradove sveta, mnogi od Novobeograđana u nepoznatim gradovima pokušavaju da pronađu njegove delove koji bi ličili na njihov grad. Ta čudna potreba bi se, u duhu savremene prizemne psihoanalitičke literature, mogla objasniti potragom za identitetom, sociolozi bi možda naklapali o otuđenju (čoveka od čoveka, čoveka od grada, grada od čoveka…), urbanim (sup)kulturama, a odasvud bi štedro prelivale reči kao što su "diskurs", "(meta)narativ", "konstrukt". Mi ćemo ovde jednostavno uporediti Novi Beograd sa Avrom u Normandiji i sa bratislavskim kvartom Petržalkom.

Centar Avra je u Drugom svetskom ratu bio gotovo potpuno uništen bombardovanjima, da bi, u skladu sa jedinstvenim planom tima na čelu sa arhitektom Ogistom Pereom, doživeo gotovo potpunu rekonstrukciju u periodu od 20 godina posle rata. Sada je na listi svetske baštine Uneska. Novi Avr je lep, planiran u skladu sa potrebama savremenog čoveka, ali pomalo prestrog i prenaglašeno simetričan. Možda zato što mu boju daje često sumorno normandijsko nebo, a možda i zbog toga što nikad nije video studentske demonstracije 1968. ili miting na Ušću dvadeset godina kasnije.

Deo Bratislave koji se zove Petržalka je pomalo siv, pomalo šaren, a od centra grada ga jasno, odsečno, gotovo grubo odvaja Dunav. Međutim, nećete baš previše često sresti ljude koji sa ponosom ističu u kom delu Bratislave žive, a još ređe će vam neko od njih reći da je Petržalka grad za sebe. S druge strane, Novi Beograd jeste "tu negde između Beograda i Zemuna", ali je nešto više od grada za sebe. On je grad po sebi, u kome će samo jako redak gost ostati začuđen potrebom uličnog umetnika da baš na novobeogradskom - a ne dorćolskom ili borčanskom - zidu napiše ono NBGD sa ona tri slova posle.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

druga šansa

21. mart 2017.

Žao mi je. Ali mnogo tanak tekst. Trazili ste ideju, smisao, poruku?) A nasli ga u jbt. Super. Do jaja. Aaaaaaxxaxaxxax

Nenad P.

21. mart 2017.

Sjajno napisano. Dobro je i poredjenje sa Bratislavom, a veza sa Pekicem je dobar uvod.

Milovan

21. mart 2017.

@druga šansa: Biće da su samo Vama taj smisao i poruka promakli..

Anastasija

21. mart 2017.

Zanimljivo, bogate rečenice. Petržalka je stvarno dosta drugačija. Samo da je bilo više reči o Nbgd po sebi

dipl. agronom

22. mart 2017.

Ali ko pise po Novom Beogradu grafit ,!!!sledece sadrzine i iz istog spreja:Dveri ustase...!!!Ruglo na fasadama i ruglo u glavama....

fontana

23. mart 2017.

ne bih ga menjala ni za koji drugi deo grada.

Milos

24. mart 2017.

Sjajan tekst!