Madrid (1): Februar na trgu Major 1

Goca, Jasna, Velja i ja krenuli smo u Madrid sredinom februara.

Plašili smo se kakvo će vreme da bude ali naši saputnici, koji godinama u to vreme posećuju Madrid, ubedili su nas da će vreme biti prijatno, čak bolje nego leti, za obilazak grada.

Poleteli smo iz Budimpešte, do koje smo došli autom. Na aerodromu možete da ostavite auto, na potpuno obezbeđenom parkingu, za oko četiri evra dnevno. U hotel, koji se nalazio u samom centru Madrida, došli smo malo posle podneva.

Madrid ima oko tri miliona stanovnika i nalazi se na 667 metara nadmorske visine. Stari deo grada je podeljen na kvartove: Sol, Čueka, Malasana, La Latina, Salamanka….. Svaki kvart ima svoju dušu, u njemu žive različiti ljudi i svaki Madriđanin smatra da je njegov kvart najbolji, Slično kao što je i kod nas.

Naš hotel je bio između centralnog madridskog bulevara Gran via i Trga del Sol. Nakon što smo se smestili u hotel odmah smo krenuli u muzej Hoakina Sorolje, španskog slikara koji je rođen u Valensiji i živeo pred kraj 19. i početkom 20. veka. Veliki deo života je proveo u Madridu i muzej se nalazi u kući u kojoj je živeo i radio. Sorolja je bio slikar portreta, pejzaža i marina (slika mora). Čuvene su mu slike velikih dimenzija koje je naslikao po narudžbini američko-španskog društva i predstavljaju četrnaest španskih provincija. Sorolja je bio majstor igre svetlosti i sa slika kao da prodire sunce Mediterana. Kuća u kojoj je muzej je vrlo lepa, ispunjena originalnim Soroljinim nameštajem, figurinama i raznim drugim umetničkim predmetima. Vratili smo se do trga Del Sol preko bulevara Serano, koji je pored Gran Via jedan od najvećih trgovačkih centara Madrida.

Sutradan ujutru smo se uputili na Trg Major koji je centralni trg grada oko koga se nalaze zgrade sa prelepim muralima na fasadama, ispod kojih je kolonada duž čitavog trga sa restorančićima. Kako je bila nedelja održavao se sajam antikviteta.

Glavni cilj našeg puta bio je obilazak muzeja Prado. Karta za Prado je 25 evra. Međutim, svakog dana od pet sati, može besplatno da se uđe u muzej. Red je poduži ali su svi ljubitelji umetnosti opušteni, nema guranja, nervoze i ne daj bože, uskakanja preko reda. Unapred smo imali pripremljen plan za obilazak sa slikarima koji nas najviše interesuju jer je muzej toliko veliki da je nemoguće da se kvalitetno razgleda u jednom ili dva obilaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari